Vogeldagboek©


Krabbenscheer070706D
Krabbenscheer (Stratiotes aloides - Water Soldier) is een waterplant van de Rode Lijst.
Tot voor enkele jaren zag je nog zwarte sterns in het westen van het Groene Hart broeden op vlotjes
die tussen krabbenscheer (de tussen-N heb ik niet bedacht...) werden gelegd.
Nu zie je het steeds minder, ten noorden van het Spookverlaat is het nog massaal aanwezig.
Op het ogenblik staat krabbenscheer in bloei.
Woensdag 12 juli 2006 - Verrassing

Een enkele tikfout kan volkomen tegendraads zijn met wat de schrijver bedoelt. Burgemeester Waaijer van Zoetermeer is voorzitter van de Gebiedscommissie Land van Wijk en Wouden. Het doel van deze actieve vereniging is om de kwaliteit van natuur en landschap te behouden. Het gaat om het westelijk deel van het Groene Hart, zeg maar tussen Starrevaart en Spookverlaat.

In de juli-nieuwsbrief Groenblauwe Slinger van de provincie Zuid-Holland mag Waaijer op de voorpagina een promotieverhaaltje houden over Wijk en Wouden. Soepel verhaal, de bekende borstklopperij (zo goed gaat het nu ook weer niet met de weidevogels hoor!), en een oproep aan de lezers (oplage 3000) om dit veenweidegebied te bezoeken.

De slotzin van de voorzitter: "Stap deze zomer eens op de fiets en laat u door dit mooie gebied verassen en inspireren". Een hilarische verrassing! Of ziet hij ophoging als een oplossing voor het steeds verder wegzakkende veengebied?

Koe_Wilck110706
Het is heerlijk warm zomerweer. Of deze koe gisteravond bij De Wilck uit vrije wil verkoeling in een slootje zocht?

Nog wat waarnemingen van de afgelopen dagen. Starrevaart maandagmorgen: geoorde fuut 12, lepelaar 8 adult en 19 juveniel, oeverloper 3, kemphaan 3, zwarte ruiter 3. Wilckplas maandagmiddag: (steeds vergeten te melden) bergeend met 1 pul, 2 man en 2 vrouw kemphaan (ik dacht ook een kemphaanpul te hebben gezien, maar uit de foto's bleek dat het om een wat verfomfaaid wijf ging). 2 oeverlopers. 2 zwarte ruiters, 10 kleine plevieren en 1 rietgors.

Wilckplas dinsdagavond: bergeend 1 met pul, wintertaling 2, grutto 1 adult en 18 juveniel, kleine plevier 15, zwarte ruiter 2, kemphaan 3 man en 3 vrouw, rietgors 1.

Buytenpark woensdagmorgen: 1 grote keizerlibel, 1 lepelaar, ouderpaar bruine kiekendief met 1 juveniel, 2 sprinkhaanzangers en heel veel vogeltjes in het riet, vooral grasmus en kleine karekiet.

Mol120706
Deze dode mol (Talpa europaea - Mole) lag vanmorgen in het Buytenpark. Op afstand leek het alsof het diertje op het fietspad aan het zonnen was, maar aan de druppel bloed aan zijn neus was te zien dat hij door iets was geraakt.
Mol120706A

Vierbandssmalbok100706
Al eens eerder had ik zo'n boktor bij de Meeslouwerplas gefotografeerd. Toen kon ik geen Nederlandse naam vinden. Nog eens gespeurd bij Leptura quadrifasciata (a Longhorn Beetle) en nu vond ik 'vierbandsmalbok'. Gisteren bij plasje parkeerplaats Starrevaart.

Dooiergelemestzwam070706
Dooiergele mestzwam (Bolbitius vitellinus - Yellow Fieldcap) in het Prielenbos. Op het snipperpad kan je het op het ogenblik tegenkomen. Foto van 8 juli.
Dooiergelemestzwam070706B

Krabbenscheer070706
Close-up van bloeiende krabbenscheer (Stratiotes aloides - Water Soldier).