Vogeldagboek©


Ree010706
Enkele honderden meters achter Lanka ligt de Kraloër Heide, zuidelijk deel van Nationaal Park Dwingelderveld.
's Avonds ging ik regelmatig kijken naar de reeën (maximaal 5), soms zag ik een (dezelfde) vos.
Op de foto een ree (Capreolus capreolus - Roe) op grote afstand in de avondzon (ze zijn schuw!), op de achtergrond de Kraloër Heide.
Maandag 3 juli 2006 - Zummergroeten 7 - Van ree tot loopkever

We zijn terug in Holland. Nelly en ik hebben uitgerekend dat we 32 jaar geleden voor het eerst onze vakantie in Drenthe hielden, in Lhee. Het hotel staat er nog, we hebben er lekker op het terras gehapt. In de jaren daarna zijn we onregelmatig teruggeweest, meestal naar een vakantiepark om onze kinderen bezig te houden.

Dit jaar zijn we in een bungalowpark geweest, waar geen vertier is en waar je alleen een krant en broodjes kan krijgen Maar de vakantiehuisjes zijn heerlijk relaxed zijn (lees: luxe) en de natuur en de rust overheersen. De slogan van het park 'Hoor de stilte' werd bewaarheid, ik heb genoten. Op Lanka kom ik nog terug, over (broedende) boerenzwaluwen.

Ree010706D
Ree (Capreolus capreolus - Roe).

Violetteloopkever280606
Een violette loopkever (Carabus violaceus - Violet Ground Beetle) gefotografeerd rond ons vakantieverblijf.

Gevlekteorchis290606
Gevlekte orchis (Dactylorhiza maculata - Moorland Spotted Orchis) zag ik zowel op de Kraloër Heide als bij de Holtveenslenk.
(Wordt vervolgd)



*****
Vanavond meteen een poosje de polders ingedoken. In en rond de Wilckplas o.a. 1 adult vrouw bruine kiekendief, kleine plevier 14 (diverse juveniele), zwarte ruiter 2 (in zomerkleed), bosruiter 1, witgat 1, visdief 9 (5 juv), watersnip 2, kemphaan 8 (6 man), veldleeuwerik 1, koekoek 1.


Zomertortel270606
Hoe rustig het was op ons vakantieadres: er liep zo maar een zomertortel (Streptopelia turtur - European Turtle Dove) op ons terras!
Deze schuwe vogels hoorde ik regelmatig in de omgeving roepen.