Vogeldagboek©


Bontekraai300106B
Bonte kraai (Corvus cornix - Hooded Crow) op het Starrevaartijs.
Maandag 30 januari 2006 - Bonte kraai op het ijs

In het midden en zuiden van Nederland worden steeds minder bonte kraaien gezien. Op de website waarneming.nl lees ik wel regelmatig meldingen uit de noordelijke(r) provincies. Als er echter ijs op de Starrevaart ligt, duikt er elk jaar wel eentje op, of soms twee. In elk geval scharrelde er vandaag een tot tenminste 2 uur op het ijs.


Bontekraai300106A
Bonte kraai (Corvus cornix - Hooded Crow).

Waarschijnlijk omdat de Starrevaart voor het grootste deel dicht lag, wemelde het op de aangrenzende Meeslouwerplas van de eenden, voornamelijk smienten. En daartussen zwommen nog steeds de twee grote zee-eenden, soms nauwelijks of niet tussen de duizenden krioelende vogels te vinden. Langs deze plas liepen twee waterrallen, iets verderop riep een derde. Bij het plasje in de zuidwesthoek vlogen 4 watersnippen op. Op de Starrevaart honderden wintertalingen op het ijs en het slik.

Nonnetjes300106
Drie mannen nonnetjes (Mergellus albellus - Smew) in tegenlicht.

Ekster300106
Wat zou hij me willen vertellen? Ekster (Pica pica - Common Magpie) op een toegangshek naar de Starrevaart.

Mijn pogingen om vanaf grote afstand een foto van de bonte kraai te maken, namen zo veel tijd in beslag, dat ik niet aan tellen toekwam. Nog wel 'geteld' de drie mannen en een vrouw nonnetje en de overvliegende ooievaar.

In de Oostbroekpolder 2 grote zilverreigers en 26 (25+1) kleine zwanen, in de Barrepolder 21 (18+3) kleintjes.