Vogeldagboek©


Maandag 23 januari 2006 - Foto's tussen het riet

Mijn vogeltijd was beperkt vandaag. Ik wilde de twee grote zee-eenden op de Meeslouwerplas goed 'platen', maar écht gelukt vond ik uiteindelijk de plaatjes niet. Je streeft altijd naar actiefoto's, in dit geval bijvoorbeeld een zee-eend met een driehoeksmossel in zijn snavel.

De eenden hebben een vast patroon. Ze zwemmen wat of slapen midden op de plas, die is daar een kleine zeshonderd meter breed. Dan keren ze de steven naar de wal en op zo'n vijftig meter afstand, waar het water ongetwijfeld ondieper wordt, gaan ze mosselen vissen.

Grotezeeeend230106A
De twee grote zee-eenden (Melanitta fusca - Velvet Scoter) vanmorgen op de Meeslouwerplas.
Grotezeeeend230106

Je moet dan met je fotospullen op precies de goede plek zien te staan. Als ze komen aanzwemmen, mag je niet bewegen want dan gaan ze meteen terug. Er wandelen daar nogal wat mensen (met honden) dus dat kwam nogal eens voor. Bovendien kwamen de eenden regelmatig precies achter de rietkragen naar de kant zodat je ze niet goed kon zien.

Ooievaars_Spookverlaat210106
Het paartje Spookverlaat-ooievaars (Ciconia ciconia - White Stork) zaterdagmiddag op het eilandje voor de Amaliahut. Zaterdag waren in de Oostbroekpolder 4 grote zilverreigers een voorjaarsspelletje aan het spelen.

Kortom, ik ben een paar uur zoet geweest met de zee-eendjes. Telkens als ze samen onderdoken en ik ze niet hinderde, maakte ik een korte sprint naar een beter plekje, met een opening in het riet en de zon in de rug. Dé foto's heb ik niet kunnen maken, wel twee 'portretten' van de grote zee-eenden.

Vink230106
Het mannetje vink (Fringilla coelebs - Common Chaffinch) begint al aardig op kleur te komen. Vanmiddag in onze tuin gefotografeerd.


*****
Recensie: Veldgids Nederlandse Orchideeën; 2de volledig gewijzigde druk