Vogeldagboek©


Ganzen180106
Grote groepen ganzen (geese) vliegen naar het noorden.

Woensdag 18 januari 2006 - Ganzenlijntjes

Tegen de middag op stap. Ik was nog meer net buiten of boven me zag en hoorde ik talrijke ganzen. Groepen van honderden, in strakke of losse lijntjes, vlogen richting noord, noordoost. Bij elkaar duizenden, kolganzen en rietganzen.

Nadat ik even een familie kleine zwaan in de Barrepolder had bekeken, en een grote zilverreiger in De Wilck, ben ik achter de ganzen aangegaan die richting Lagenwaardse Polder koersten.

Kleinezwanen180106
Vier van de vijf leden tellende familie kleine zwaan (Cygnus bewickii - Bewick's Swan) in de Barrepolder. De 3 jonge vogels beginnen al aardig wat witte veren te krijgen.

Grotezaagbek160106
Deze toilet makende vrouw grote zaagbek (Margus merganser - Goosander) zit al een paar weken op de Starrevaart. Foto van maandag.

Ooievaar763_180106
Bij het ooievaarsnest in het Spookverlaat zaten vandaag (de) 2 ooievaars. Het was al weer een poosje geleden dat ik ze daar gezien had. Kennelijk zijn ze teruggekeerd van hun overwinteringsplek (Avifauna?) en bereiden ze hun nakomelingschap voor. Op de foto het vrouwtje (heb haar ring afgelezen) in het plasje ten westen van hun nest. Zij is in 1989 in dierenpark Wassenaar geboren, heeft in Avifauna 10 jongen grootgebracht en vanaf 1997 in het Spookverlaat nog eens 17. Haar partner is een ongeringde vogel.

Maar in dat poldergebied tussen Koudekerk, Alphen, Woubrugge, Hoogmade, Leiderdorp en Zoeterwoude vlogen slechts een paar verdwaalde ganzen, ik telde wel 110 kramsvogels. Later hoorde ik dat laag overkomende vliegtuigen de vogels hadden opgeschrikt, die waren verder naar het noorden gevlogen (nog dichter naar Schiphol.....).

In Gelderswoude foerageerden zo'n honderd koperwieken, op de vlucht gejaagd door een (man) havik, die op zijn buurt werd weggepest door kraaien.

In de Riethoornse Polder tussen het Spookverlaat en de N11 zaten 67 kleine zwanen (63+4) waaronder een geringde. Het kostte me drie kwartier voordat hij/zij (ik denk een zij, was nogal klein) een poot lang genoeg boven het gras hield om de code UHB af te lezen. Ten westen van de Gemeneweg tegen Hazerswoude-Dorp zwommen 12 kleine zwanen in een sloot.


*****
Van de ganzenlijntjes is een desktopfoto beschikbaar.