Vogeldagboek©


Fuut270206
In de vaart langs de sportvelden in Zoeterwoude-Dorp broeden elk jaar al vrij vroeg futen (Podiceps cristatus - Great Crested Grebe).
Een paartje is al een eind gevorderd met het verzamelen van plantenresten, het is een hoopje dat nauwelijks de naam van 'nest' verdient.
Vanmiddag werden nog wat plantenslierten rechtgetrokken.

Maandag 27 februari 2006 - Groep appelvinken; kerkuil dood

Al enige tijd foerageren appelvinken in de Hortus Botanicus, de eeuwenoude academische plantentuin in het centrum van Leiden. Ik hoorde dat er circa dertig hun verborgen leventje in bomen leiden. Toen ik vanmorgen meteen na de opening de poort doorging, telde ik er 22. Heel moeilijk te tellen, omdat ze in kleine groepjes rondvliegen.

Appelvink270206
Appelvinken (Hawfinch - Evening Grosbeak).
Appelvinken270206

Boomklever260206
In de Hortus zaten ook enkele boomklevers (Sitta europaea – Nuthatch).

Het zijn prachtige bosvogels, ze vliegen echter al gauw schrikkerig heen en weer en het liefst kruipen ze weg in coniferen of zitten ze heel hoog achter boomtakjes. Ze hebben een opvallende tikkende roep, waardoor je weet waar ze zitten, maar zien.....

Een enkele maal gingen ze wat lager zitten, gunstiger om ze te fotograferen, maar er liep altijd net wel iemand langs of ze vlogen op wegens ander onraad.


*****
Helaas is de kerkuil dood.

Kort nadat de uil uit Gelderswoude, die zaterdagmorgen gewond was gevonden, naar vogelasiel De Wulp in Den Haag was gebracht, is hij doodgegaan.

Bij eerste inspectie was al gebleken dat zijn rechteroog gewond was. In het asiel werden ook in de bekholte verwondingen gevonden. De kerkuil is wellicht een verkeersslachtoffer of is op een andere manier dodelijk gewond geraakt.