Vogeldagboek©


Sneeuwgors230206
Sneeuwgors (Plectrophenax nivalis - Snow Bunting) vanmiddag langs de kust bij Scheveningen.

Donderdag 23 februari 2006 - Te veel van het goede

Soms krijgt een mens te veel van het goede. Dat overkwam me vandaag. Enkele keren per jaar, tijdens schoolvakanties, gaan Luuk Punt en ik op stap. Het zijn van die zeldzame uitstapjes die ik vanwege mijn gezondheid met een ander kan maken.

Huiskraai230206
Huiskraai (Corvus splendens - House Crow) in de sneeuw in Hoek van Holland.

We hadden al een week geleden afgesproken en het weer beloofde vanmorgen niets. Toen Luuk me om 8 uur oppikte, motsneeuwde het en we besloten in de buurt te blijven, zouden we snel naar huis terug kunnen keren.

De eerste stop was in Hoek van Holland, bij de huiskraaien. Die had ik nog nooit gezien, dus moest het er wel eens van komen. De kraaien zaten meestal hoog in de boom, of op draden, soms kwamen ze even naar beneden om van een besneeuwd veld wat op te pikken. Het waren er 12, een soort tussenvorm van zwarte kraai en kauw, ik schrijf binnenkort een Vogeldagboek over deze nieuwkomers in onze avifauna.

Omdat het nattig bleef, reden we terug en besloten we Scheveningen aan te doen. Onderweg klaarde het weer al op en toen we naar de visafslag bij het Noorderhavenhoofd reden, zagen we een bonte kraai in het blauw boven ons hoofd vliegen.

Bonte kraaien worden steeds zeldzamer en we hebben heel wat moeite moeten doen om de vogel te fotograferen. Hij vloog van duinen naar vloedlijn naar patatkraam, ons uithoudingsvermogen werd op de proef gesteld maar uiteindelijk lukte het ons hem op verschillende plekken te fotograferen.

Intussen hadden we al een groep van dertig sneeuwgorzen en zo'n veertig grote barmsijzen (er zat volgens een andere vogelaar 1 kleine tussen) heen en weer zien vliegen, van Zuider- naar Noorderhavenhoofd, maar toch vooral op het bekende braakliggende terrein tegenover de visafslag. Ook hier werd ons geduld beloond en konden we diverse foto's schieten. Helaas lukte dat niet met een Pontische meeuw (Larus cachinnans) in 1e winterkleed.

Al met al werd het een fraaie vogeldag met heel aardig weer en prachtige soorten, zoals gezegd bijna te veel van het goede. De komende dagen volgen nog meer foto's, o.a. close-ups van barmsijzen.



Bontekraai230206
Bonte kraai (Corvus cornix - Hooded Crow) vanmiddag op het Scheveningse strand.