Vogeldagboek©


Roodborst141206A
Roodborstjes (Erithacus rubecula - Robin) zie je vaak in de tuin.
Dit vogeltje gisteren bij de Amaliahut gefotografeerd.
Vrijdag 15 december 2006 - Toertjes in de buurt

Gisteren en vandaag wat in de omgeving van Benthuizen rondgeneusd. Gisteren niets genoteerd, al is een ijsvogeltje altijd het vermelden waard: het schichtte in Koudekerk langs de Lagewaard, iets ten westen van de Batelaan. In de Lagenwaardse Polder trouwens flink wat (kol)ganzen, ook daar een grote zilverreiger.

Vandaag zag ik opnieuw overal grote zilverreigers. Een paar jaar geleden was dat nog een bijzondere waarneming in de polders maar deze fraaie vogel heeft ons land in een handvol jaren veroverd. Met een grote broedkolonie in de Oostvaardersplassen.

Vandaag grote zilvers in De Wilck (daar ook de slechtvalk), Barrepolder, Generale Polder, Geerpolder (2), Westbroekpolder en de Meerpolder, waar ook een kleine zilverreiger foerageerde.

In de Drooggemaakte Gelderwoudsche Polder 21 (17+4) kleine zwanen, in de Generale Polder 8 (6+2) en in de Meerpolder 19 (17+2). In de Lagenwaardse Polder zitten op het ogenblik, zo vertelde een vogelaar me, zo rond de honderd kleine zwanen, in verschillende groepen.

Nog even attentie: zaterdag en zondag wordt de nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland gehouden. Tel gedurende één uur de vogels rond je huis. Meer gegevens over de actie en het doorgeven van de waarnemingen via deze link.

Roodborst141206
Nog een keer de roodborst (Erithacus rubecula - Robin) bij de Amaliahut.

Ringmussen131206
Let in het weekend bij het tellen van de tuinvogels op het verschil tussen huismus en ringmus: ringmussen hebben een egaal chocoladebruine kap plus een opvallende zwarte wangvlek. Op deze foto uit eigen tuin twee ringmussen (Passer montanus - Eurasian Tree Sparrow; below) en een huismus (Passer domesticus - House Sparrow). Gisteren telde ik 24 huismussen en 7 ringmussen.

Ringmus131206A
Close-up van een ringmus (Passer montanus - Eurasian Tree Sparrow) aan de voederautomaat.


Kokmeeuw141206A
Kokmeeuw (Larus ridibundus - Black-headed Gull) in winterkleed gisteren langs de Vierheemskinderenweg.