Vogeldagboek©


Koperwiek121206F
Koperwiek (Turdus iliacus - Redwing) vanmiddag langs de Noordpolder in Benthuizen.
Dinsdag 12 december 2006 - Nog weinig wintervogels

Het is medio december. Op de dag dat bekend werd dat er in 2040 geen ijs meer op de Noordpool zal liggen, laat de natuur dat alvast merken: bloeiende bloemen en nog heel weinig wintervogels.

Wat kleine zwanen en grote zilverreigers in de polders, een paar brilduikers op de Starrevaart. Nog geen nonnetje gezien, ook nog geen roerdomp, ook nog geen grote groepen ganzen.

Pijlstaarten121206
Een paartje pijlstaarten (Anas acuta - Pintail) op de Starrevaart.

Maar na alle regenval scheen vandaag de zon, dus snel op pad. In de Drooggemaakte Gelderwoudsche Polder 43 (35+8) kleine zwanen, in de Meerpolder 9, in de Generale Polder 8 (6+2) en in de hoek Westzijdeweg/Hoogeveensche Weg in Benthuizen 17 (8+9). Het komt weinig voor dat je meer juveniele dan adulte vogels ziet!

Grote zilverreigers in de Barrepolder (2), De Wilck, Geerpolder, Zwetpolder en Generale Polder. Zo zoetjesaan wordt dit een 'algemene' soort.

Koperwiek121206D
Nog een foto van de koperwiek (Turdus iliacus - Redwing).

Watersnippen121206A
Vlak voor de Amaliahut zaten vanmiddag 6 watersnippen (Gallinago gallinago - Snipe). Het is dat ze bewegen, anders zou je ze bijna niet ontdekken.

Over de Starrevaart vlogen 80 (vermoedelijk toendra-) rietganzen, en o.a. 4 zwarte ruiters tussen de vele, vele honderden vogels. Dodaarzen op de Starrevaart en de Meeslouwerplas. Koddige beessies!

Paarsekorstzwam121206
Deze boom bij de Amaliahut is bezaaid met paarse korstzwammen (Chondrostereum purpureum - Silverleaf Fungus).


*****
Recensie: HET BOS IN
Speurboekje voor de jonge boswachter