Vogeldagboek©


Dinsdag 29 augustus 2006 - Ruiperikelen

Waarnemingen vandaag o.a.: Zwetpolder 2 grote zilverreigers, Starrevaart 2 geoorde futen, 2 dodaarzen, 13 lepelaars, 5 grutto's, 17 zwarte ruiters, en een 'familie' rosse stekelstaart met 4 mannen, 1 vrouw en 4 juveniele vogels.

Ook deze brilduiker zwom op de Starrevaart. 'Vroeger' zou ik zelfverzekerd gezegd hebben: een juveniele vogel want geen geel puntje aan de snavel. Maar hoe meer je van de natuur weet, hoe moeilijker het wordt. Dat geldt zeker voor ruiende vogels.

Brilduiker290806

Brilduiker (Bucephala clangula - Goldeneye) vanmorgen op de Starrevaart. Man, vrouw, juveniel?

Brilduiker290806A

Aannemende dat dit dezelfde brilduiker is die al eerder is gefotografeerd, zou het volgens de website van de Starrevaart een adulte vrouw zijn. Ik spreek die deskundigheid niet tegen, maar roep een paar vragen op. Overigens niets nieuws: elk jaar gaan we in alle vriendschap een discussie over ruikleden aan.

Deze brilduiker heeft geen gele snavelpunt. Volgens mij hebben vrouwen die bijna altijd. Mannen nooit. Adulte mannen in de rui zien er vrijwel hetzelfde uit als een vrouw. De flanken van een man zijn wat zwarter gevlekt dan (de bruine) van een vrouw. Mannen hebben fletse oranje poten, vrouwen geel-oranje.

Er zijn nog meer details te noemen, maar ook die leiden niet tot de oplossing. Ik denk dat het niet uitgesloten is dat dit een man is, in de rui, gezien de fletse ogen mogelijk een 2 kj brilduikerman. 'k Ben benieuwd naar de reacties!

Gisteravond even naar De Wilck geweest, aan de westkant. Daar o.a. 3 tapuiten, 1 man gele kwikstaart en 1 witgat.

Kuifeend_OB_290806A
Deze adulte vrouw kuifeend (Aythya fuligula - Tufted Duck; female) zwom vanmorgen op de Starrevaart. Het is foeilelijk zo'n (hemelsblauwe) stuk metaal met zwarte letters op de snavel (Engelsen noemen het met een mooi woord een nose saddle, een neuszadel). Deze vogel komt uit een Frans project van 2004. Ze is 'geringd' om de verspreiding van kuifeenden te onderzoeken.

Torenvalk260806
Juveniele torenvalk (Falco tinnunculus - Kestrel; juvenile) zaterdagavond in De Wilck.


*****
Gegroefdelapsnuitkever190806
Ik noemde gisteren de gegroefde lapsnuitkever (Otiorhynchus sulcatus - Black Vine Weevil) een 'onschuldige planteneter'. Daarmee bedoelde ik, dat hij wel in huizen komt maar mensen geen kwaad doet. Uit diverse reacties van lezers blijkt dat hij bepaald niet onschuldig is voor planten. Sterker nog: onder kwekers van azalea's, fuchsia's, rododendrons enz. wordt deze kever (ook wel taxuskever genoemd) als een plaag beschouwd: hun larven eten wortels en basten op en veroorzaken de dood van tal van planten.