Vogeldagboek©


Vrijdag 4 augustus 2006 - Volop libellen

Vanmiddag tijdens wat opklaringen naar het Spookverlaat geweest. Op beschutte plekjes zag ik heel wat libellen (vooral gewone oeverlibellen) en vlinders. Bramenstruiken die uit de wind lagen, kregen bezoek van grote en kleine koolwitjes, kleine geaderde witjes, gehakkelde aurelia's en atalanta's.

In de Oostbroekpolder vlogen nog 3 achtergebleven gierzwaluwen. Een boomvalk had in het Spookverlaat een buizerd uitgezocht als doelwit bij het oefenen van duiktechnieken.

Geelvlekheidelibel030806

Op de foto boven een vrouw geelvlekheidelibel (Sympetrum flaveolum - Yellow-winged Darter). Aanvankelijk dacht ik aan een jonge man steenrode heidelibel. Maar de vrouw geelvlek is te herkennen aan de doorlopende zwarte streep langs het achterlijf. En aan de gele (in grootte variabele) vlekken in de vleugel. Ook gisteren in Lentevreugd een adulte vrouw steenrode heidelibel (female adult below). In tegenstelling tot een bruinrode heidelibel loopt de zwarte voorhoofdsstreep van een steenrode aan de zijkanten door naar beneden (op deze foto lastig te zien).

Steenrodeheidelibel_vr030806

Bloedrodeheidelibel040806
Man bloedrode heidelibel (Sympetrum sanguineum - Ruddy Darter; male). Let op zwarte streepjes boven op het knotsvormig achterlijf. In tegenstelling tot steenrode en bruinrode heeft de bloedrode heidelibel geen gele strepen op de poten.

Huismus_vr040806
Ruiende vrouw huismus (Passer domesticus - House Sparrow; female in moult) vanmiddag in onze tuin.

Gewonees040806
Als je zulke opvallende trossen aan een boom ziet hangen, gaat het om de vruchten van de gewone es (Fraxinus excelsior - Ash). Foto vanmiddag gemaakt bij de Amaliahut.