Vogeldagboek©


Woensdag 19 oktober 2005 - Ze zijn er weer: kleine zwanen!

Ik had ze nog niet verwacht dus was de verrassing des te groter. Nog maar een paar dagen geleden had ik gelezen dat de eerste in het Lauwersmeer aangekomen waren. En dan nu al in 'mijn territorium'.

Maar het geluid dat ik op deze miezerige en grijze ochtend gehoord had, was toch echt waar: daar zwommen de eerste 17 kleine zwanen van dit seizoen! Tegen twaalven landde de groep op de Starrevaart om na wat poetswerk in de luwte te gaan slapen.

Kleinezwanen191005A
De eerste kleine zwanen (Cygnus bewickii - Bewick's Swan) van dit seizoen op de Starrevaart. De foto's zijn vanaf zo'n 350 meter geschoten.
Kleinezwanen191005

Vanmiddag hoorde ik dat er de afgelopen dagen met de straffe oostenwind heel wat kleine zwanen ons land bereikt hadden. In het Lauwersmeer gisteren maar liefst vijftienhonderd, vanmiddag veel minder. Ongetwijfeld zijn er doorgetrokken en had ik het geluk een van die groepjes te zien.

Twee vogels hadden een smoezelige hals. Volgens kleine-zwanendeskundige Wim Tijsen komt dat door het zoute water waarin ze gefoerageerd hebben.

Er zaten ook al juveniele kleine zwanen in het Lauwersmeer. Jonge vogels arriveren normaal gesproken (veel) later, mogelijk dat het een vroeg en wellicht goed broedseizoen is geweest in Siberië.

Fazant191005
Jonge fazanthaan (Phasianus colchicus - Pheasant; young male) langs de Starrevaart.

Verder op de Starrevaart o.a. 4 brilduikers, 5 rosse stekelstaarten (1 vrouw), 1 waterral op tak naast de hut, 7 bonte strandlopers en 1 oeverloper. Grote zilverreiger in de Westbroekpolder, Gelderwoudse Polder en De Wilck (2).

Tapuit191005
Een van de 2 tapuiten vanmiddag langs de Meer- en Geerweg in Stompwijk.