Vogeldagboek©


Dinsdag 15 november 2005 - Kleintjes in de polders

Bijna een maand nadat ik de eerste groep kleine zwanen had gezien, zag ik pas vandaag weer 'kleintjes': ze beginnen de polders in te trekken. Eerst een groep van 8 (6 adulte en 2 juveniele vogels) in de Oostbroekpolder, ze gingen later een tijdje naar de Wilckplas en vlogen vervolgens door richting noordoost. Later kwamen 7 kleine zwanen naar de plas, tegen het donker gevolgd door 4. Mogelijk overnachten ze er.

Kleinezwanen151105
Poetsende kleine zwanen (Cygnus bewickii - Bewick's Swan) uit de groep van 7 in de Wilckplas.

Er zaten weer heel veel vogels in De Wilck. Steeds vlogen grote zwermen over de weilanden, er werd 'gejaagd' maar andere roofpieten dan buizerds en torenvalken heb ik niet kunnen ontdekken. Wel nog 82 kolganzen en 4 grote zilverreigers in De Wilck.

Knobbelzwaan151105
Het was een natte, grauwe dag, Hollandse herfst. Deze witte knobbelzwaan (Cygnus olor - Mute Swan) boven De Wilck gaf de middag nog enige 'kleur'.

De afgelopen maanden heb ik zo nu en dan een foto gepubliceerd van een familie jonge fazanten langs de Starrevaart. Kleintjes worden groot, binnenkort zal ik het verschil met volwassen vogels niet meer kunnen zien.

Opvallend is wel hoe tam deze fazanten zijn. Ik neem aan dat iedereen die daar wandelt 'lief' tegen de vogels heeft gedaan want je kan ze, als je rustig doet, tot op enkele meters benaderen.

Fazant141105
In de groep jonge fazanten (Phasianus colchicus - Pheasant; juv.) langs de oostkade zit één jonge haan en een handvol jonge hennen. Foto's van gisteren.
Fazant141105A


*****
Recent verschenen: Wolken; Praktische gids voor dagelijks gebruik