Vogeldagboek©


Vrijdag 11 november 2005 - Late purperreiger

Purperreigers horen in november niet meer in Nederland te zijn. Ze stellen hoge eisen aan hun voedsel(gebieden) en ze foerageren 's winters dan ook in tropisch Afrika.

De laatste tijd had ik tweemaal een bericht opgevangen over een purperreiger rond De Wilck. Vanmiddag zag ik de vogel even langs de Vierheemskinderenweg. Hij dook schuw weg achter struiken bij een boerderij en ik kon hem niet terugvinden.

Misschien dat de vogel niet in staat is om weg te trekken, dat zullen we dan de komende tijd wel merken. Op de website Waarneming staat als laatste datum dit jaar 16 oktober met 4 vogels in Zijpe (NH) en op Trektellen zijn er twee meldingen dit jaar van 11 oktober (Biesbosch en Hilversum).

Purperreiger111105
Juveniele purperreiger (Ardea purpurea - Purple Heron; juvenile): 11 november 2005 langs de Vierheemskinderenweg in Hazerswoude-Dorp (Generale Polder).

Op Trektellen (gaat terug tot 2000) wordt 9 november 2002 genoemd als laatste waarnemingsdatum deze eeuw: in Zutphen. De laatste melding op Waarneming is 7 november (2004) in mijn geboorteplaats Oud-Alblas.

Purperreiger111105A
Nogmaals de purperreiger (Ardea purpurea - Purple Heron; juvenile) voordat hij achter de struiken verdween.

Het is een purperreiger nog volledig in juveniel kleed. Ik ben niet zo goed thuis in de kleden van 'bruine reigers', maar ik dacht dat jonge vogels in het najaar al wat meer tekening vertoonden. Hoe dan ook, een heel late waarneming vandaag.

Verder o.a. een blauwe kiekendief (vrouw of 1e kj vogel) die van de Generale Polder richting Alphen a/d Rijn vloog. In de GP ook 62 kolganzen, 104 krakeenden bij de Amaliahut en vele, vele honderden kieviten, spreeuwen, smienten en goudplevieren in De Wilck.