Vogeldagboek©


Dinsdag 18 januari 2005 - Uilenbal voorbij?

Het is wellicht te voorbarig om na één 'mislukte' middag in het Bentwoud te concluderen dat alle velduilen vertrokken zijn. Feiten zijn dat er steeds minder worden gesignaleerd (hoewel dit weekend nog 5) en dat ik er vanmiddag tussen half 4 en kwart over 5 niet een gezien heb. Omdat het toch erg rustig was (er was zelfs niemand), heb ik aan het eind van de middag een voorzichtige wandeling door het rustgebied gemaakt. Met de verrekijker de ruigtes afgespeurd, maar dat leverde alleen een handvol rietgorzen op.

Muizen zijn er nog genoeg want ik zag de torenvalken en de blauwe reigers nu en dan met een muis in poten en snavel. Verder was een groep van zo'n vijftig kramsvogels aan het foerageren met ertussen zo'n tien koperwieken. Twee buizerds en enkele overvliegende groepen kolganzen, en nog wat veldleeuweriken, dat was het voor vanmiddag.

Brilduiker140105
Typische houding van een (vrouw, let op gele snavelpunt) brilduiker (Bucephala clangula - Goldeneye, female) voordat de vogel een duik onder water neemt.

Koolmees160105A
Ik krijg wel eens de vraag of er verschil te zien is tussen man en vrouw kool- en pimpelmees. Jazeker! Bij koolmezen is dat opvallend: mannen hebben een brede zwarte band over de buik die breed uitloopt aan boven- en onderkant. Bij vrouwen is die band smaller en die eindigt in een smal, nauwelijks te zien streepje. Op de foto dus een man koolmees (Parus major - Great Tit, male). Een volgende keer de verschillen bij pimpelmezen.

Vanmorgen ook op stap geweest. Ik was nog meer net bij de Starrevaart, had 3 mannen en 6 vrouwen brilduiker geteld, toen het begon te regenen en er niets anders opzat dan huiswaarts te gaan. Op de heenreis 1 grote zilverreiger in de Oostbroekpolder, in de Oude Groenendijkse Polder 27 kleine zwanen, in de Grote Polder Zoeterwoude 39 (30 adult en 9 juveniel), in de Westbroekpolder 12 (8+4) en de 2 sneeuwganzen en de grote groep kleintjes zat in de Drooggemaakte Grote Polder Stompwijk: 183 (174+9).