Vogeldagboek©


Dinsdag 1 februari 2005 - Tweede grutto

De kleine zwanen bereiden zich zoetjesaan voor op hun lange terugtocht naar Siberië. Dit seizoen heb ik er in 'mijn' gebied veel minder gezien dan anders. Bovendien zaten ze steeds vrij ver weg zodat ik ze nauwelijks heb kunnen fotograferen. De voorspellingen voor vanmorgen waren redelijk, op de Starrevaart zit nog steeds een groep van rond de tweehonderd, dus voor dag en dauw op stap.

Helaas, ik zal nog vroeger uit de veren moeten want om kwart over 8 waren de kleintjes al aan het uitzwermen, evenals de kolganzen. Ik telde nog 92 (76 adult en 16 juv) kleine zwanen en 280 kolganzen, een uur later vlogen er nog eens 20 kollen van zuidwest naar noordoost over de plas. Voordat ik achter de kleine zwanen aanging, nog vlug wat geteld: 23 (17+6) rosse stekelstaarten, 66 wulpen, 24 zwarte ruiters, 5 goudplevieren, 8 vinken bij de hut en heel mooi: 2 grutto's! Er is al een grutto een paar weken op de plas, nu dus 2, wanneer zal de eerste zich in de polders vertonen?

Bij Stompwijk kon ik niet zo snel kleine zwanen ontdekken, in de Geerpolder de 2 sneeuwganzen en in het SBB-gebied Noord-Aa in Zoeterwoude zaten 9 grote zilverreigers bij elkaar. Ongetwijfeld vogels die op de nabijgelegen Plas van Wiegel overnacht hebben. Even later vlogen ze op, een handvol bleef een poosje in de Zwetpolder foerageren, de andere vogels verspreidden zich.

In totaal telde ik vervolgens in de polders 254 kleine zwanen: Westbroekpolder 31 (23+8), Grote Polder Zoeterwoude 18, Lagenwaardse Polder 184 (175+9) en de Riethoornse Polder 21 (19+2).

Grotezilverreigers010205A
Drie van de negen grote zilverreigers (Casmerodius albus - Great Egret) in Noord-Aa.

Aan de oostkant van De Wilck zaten enkele honderden grauwe ganzen en kolganzen, in de Lagenwaardse Polder duizenden kol- maar vooral rietganzen. Verreweg de meeste waren toendrarietganzen, er zaten ook wat taigarietganzen tussen, helaas te ver weg om ze goed te kunnen tellen.

Verborgen naast een struik stond ik naar de ganzen te gluren, een sperwer die zoals gebruikelijk vlak langs de randjes en de kantjes scheerde, merkte me erg laat op maar kon me nog net ontwijken. Ik schrok me ...


Grotezilverreigers010205