Vogeldagboek©


Vrijdag 2 december 2005 - Stormmeeuw met brains

Je ziet in de natuur vaak dat dieren en planten profiteren van elkaars aanwezigheid. In extremere vormen van samenwerking noem je dat parasitisme, mutualisme of symbiose. Soms zie je ook puur opportunistisch gedrag.

Zoals van een grote zilverreiger onlangs op de Starrevaart die een groep vissende aalscholvers volgde en op die manier opgejaagde visjes wist te vangen. Een bioloog die ik vanmiddag vroeg of dit gedrag met een bepaalde term wordt aangeduid, noemde het voorzichtig: (tijdelijk) commensalisme. Daarbij heeft één partij voordeel en de ander geen nadeel.

Tussen een groep smienten in De Wilck zag ik vandaag een stormmeeuw die handig profiteerde van de grazende eenden: door hun getrek aan het gras vlogen bij wijze van spreken allerlei diertjes zo in de snavel van de meeuw. De stormmeeuw was zo gesteld op deze gedekte tafel dat hij een andere stormmeeuw die mee wilde eten, meteen verjoeg!

Stormmeeuw_smienten021205
Stormmeeuw (Larus canus - Mew Gull) profiteert van het 'ploegwerk' van een groep smienten (Anas penelope - Eurasian Wigeon).

Waarnemingen vrijdag van 11 tot 13.30 uur. Grote zilverreigers: Polder Nieuw Groenendijk 3, Generale Polder 1, De Wilck 1. Kleine zwanen: Polder Nieuw Groenendijk 26, Benthuizer Noordpolder 158 (127+31). De kleintjes zaten dichterbij de dorpskern van Benthuizen en waren vanaf de Westzijdeweg (weliswaar op flinke afstand) goed te zien.

Tapuit091005A
Tapuiten zijn prachtig vormgegeven vogels die graag op pollen staan. Als trekvogel zijn ze gelukkig nog vaak te bewonderen. Omdat het slecht gaat met de tapuit (Oenanthe oenanthe - Northern Wheatear), hierbij nog een foto van 9 oktober uit het Buytenpark.

Vogelbescherming Nederland had 2005 uigeroepen tot het Jaar van de Tapuit. Vandaag las ik in Vogelnieuws hoe dramatisch de toestand van de tapuit is. Rond 2000 waren er nog maar zo'n vierhonderd paartjes. In 1980 lag dit aantal nog tussen de 1900 en 2500 (Sovon).

Bij inventarisaties dit jaar bleek de situatie rampzalig. Het aantal broedgevallen is nog niet precies bekendgemaakt, maar bijvoorbeeld in 'bolwerk' Zeeland was de tapuit dit jaar als broedvogel verdwenen. Ook in Drenthe en op de Veluwe gaat het niet goed. Alleen op de Waddeneilanden lijkt de tapuit enigszins stand te houden.