Vogeldagboek©


Donderdag 4 augustus 2005 - Twee korte uitstapjes

Vandaag twee korte uitstapjes gemaakt. Vanmorgen even op de Starrevaart (29) lepelaars en vanavond over het Molenslootpad gefietst waar gisteren een kwartel was gehoord. Het is al weer heel wat jaren geleden dat ik daar kwartels heb horen roepen en ook vanavond (was ik te vroeg?) geen kwik-me-dit, wel 2 bruine kiekendieven.

Fuut040805
Deze fuut (Podiceps cristatus - Great Crested Grebe), vanmorgen op de Starrevaart, is nog heel wat van plan!

Lantaarntje040805
Bij de kijkhut zat dit jong mannetje (groene kop) lantaarntje (Ischnura elegans - Blue-tailed Damselfly). Adulte mannen hebben een blauwe kop. Lantaartjes zijn de enige waterjuffers met een volledig zwart lijf, op de lampion na dan.

Grauwefranjepoot260705A
Nog een foto van de adulte grauwe franjepoot (Phalaropus lobatus - Red-necked Phalarope; adult) die vorige week een dag op de Starrevaart verbleef. Rechts een visdief.

Over de grauwe franjepoot die vorige week dinsdag op de Starrevaart zat, is enige discussie geweest of het om een juveniele of om een adulte vogel ging. Op grond van hun ervaring zeiden kenners al snel dat het ging om een volwassen vogel die aan het ruien was naar het winterkleed. Een juveniele vogel zou een nog veel 'mooier' verenkleed hebben. Op mijn vage foto's is nog iets van het rood van nek en borst van een ruiende adult te zien.

In de literatuur (o.a. Shorebirds van Haymann c.s.) staat dat grauwe franjepoten pas van Noord-Europa migreren naar het zuiden als ze met de rui zijn begonnen. Dus dat klopt allemaal. Grauwe franjepoten vliegen vrijwel non-stop van het Noorden naar de Arabische Zee waar ze ver van de kust overwinteren. Slechts een enkele maakt een tussenlanding, zoals deze.

Lantaarntje040805B
Close-up van het lantaarntje ((Ischnura elegans - Blue-tailed Damselfly).