Vogeldagboek©


Geoordefuut180405A
Geoorde fuut (Podiceps nigricollis - Black-necked Grebe) in de buurt van de Starrevaarthut.
Maandag 18 april 2005 - Steeds weer leuke dingen

Die snorren laten zich toch zo moeilijk zien. Vandaag weer drie rond de Starrevaart, die bij de uitkijktoren schemerde een aantal keren door het riet maar zich echt goed laten zien deed hij niet. En ze steken met hun egaal bruine kleur toch al bijna niet af tegen het riet. Het viel me op dat alledrie de vogels hun gesnor veel langer volhielden dan de afgelopen weken. Komen ze op stoom?

Bontzandoogje180405
Twee bonte zandoogjes (Pararge aegeria - Speckled Wood) vlogen op het 'vlinderpaadje' bij de parkeerplaats tussen fietspad en Meeslouwerplas. Ik zag ze slechts kort en kon net één foto maken. De kleur van de vlekken vind ik opvallend geel, meestal zie ik wittere vlekjes.

Het was vanmorgen eerst licht mistig, daarna klaarde het op maar na de middag ging het regenen. De mooiste uurtjes van de dag zat ik in de kijkhut want telkens als ik naar buiten wilde, gebeurde er wel weer wat. Soms kwamen de geoorde futen dichterbij en dan probeerde ik die te fotograferen, of ineens vlogen er meer dwergmeeuwen dan ik eerst dacht en toen ik al gepakt en gezakt stond, werd er een vrouw slobeend met snavelmerk gezien.

Zanglijster180405
Zanglijsters (Turdus philomelos - Song trush) maken er, vooral 's morgens vroeg, een heerlijke heksenketel van bij de parkeerplaats. Er is daar ook een grote lijster gesignaleerd, dus opletten!

Kokmeeuw180405
Deze kokmeeuw (Larus ridibundus - Black-headed Gull) zwom steeds vlak bij de hut, ik heb hem niet zien vliegen. Hij pikte insecten van het water, stoorde zich kennelijk niet aan de hutzitters. Door dit gedrag - zo lang op dezelfde plek foerageren en dan ook nog zo dicht bij mensen - kreeg ik de indruk dat de meeuw niet helemaal fit was.

Halsringen zijn al niet zo'n esthetisch gezicht, maar op zo'n grote donkere snavel een wit merk met zwarte tekens is helemaal niet fraai. Waarschijnlijk leed de vrouw er niet zo onder, want er hing doorlopend een man aan haar rok. Het was heel moeilijk de juiste code af te lezen, de eend bevond zich op zo'n zevenhonderd meter. Een foto maken was nog moeilijker.

Het enige vage plaatje dat ik kon maken, bestuderen we nog voordat ik ga proberen het ringproject te achterhalen. (Geïnteresseerden die willen helpen, kan ik een onbewerkte foto toesturen zodat ze mee kunnen puzzelen).

De leukste waarnemingen vandaag vond ik de 3 snorren, 3 blauwborsten (allemaal aan de noordoostkant), 2 boomkruipers langs de Meeslouwerplas, de 7 geoorde futen, man en vrouw zomertaling en 5 dwergmeeuwen: 1 adulte en 4 jonge vogels. Verder o.m. 2 zwarte ruiters, 1 watersnip, 5 brilduikers (2+3) en 430 grutto's, bijna allemaal IJslandse grutto's, de 'Nederlandse' grutto's zitten intussen in de polders.

Geoordefuut180405
En nog eens de geoorde fuut (Podiceps nigricollis - Black-necked Grebe).