Vogeldagboek©


Donderdag 14 april 2005 - Snorren en dwergmeeuwen

Opnieuw 3 snorren bij de Starrevaart. Helaas heb ik deze, overigens saaibruine, rietvogels niet gezien. Ze hangen maar ergens halverwege het riet te snorren en kruipen weinig naar boven. Op zonnige dagen heb je meer kans om ze te zien. Een langs de Meeslouwerplas, een bij de uitkijktoren (ten westen) en een langs de ka naar de hut. Volgens de Broedvogelatlas broeden er zo'n 1700-2100 paren in ons land.

Dwergmeeuwen zijn niet zo benauwd om hun schoonheid te tonen en vliegen gracieus over de vogelplas. Vandaag 3, 2 volwassen meeuwtjes en 1 1e wintervogel. Verder o.a. een naar het noorden overvliegende lepelaar, 1 waterral, 6 geoorde futen, nog maar 3 brilduikers (1 man en 2 vrouw) en 370 grutto's waarvan ongeveer tweederde IJslandse grutto's.
Dwergmeeuw140405
Dwergmeeuwen op de Starrevaart. Jonge vogels hebben een koptekening die sterk lijkt op volwassen vogels in winterkleed. Maar 1e wintervogels hebben geen donkere ondervleugels, hebben een donkere tekening op de bovenvleugels en een zwart staartuiteinde. Adulte vogels hebben zomer en winter lichtgrijze bovenvleugels, geen zwarte vleugelpunten (zoals kokmeeuwen) en een opvallende witte rand langs de donkere ondervleugel. De 'gevlekte' kop wordt in het zomerkleed zwart. Op de foto boven en rechts een adulte dwergmeeuw bijna in volledig zomerkleed (Larus minutus - Little Gull; adult above and at the right) en een 1e winter dwergmeeuw op foto onder (Larus minutus - Little Gull; 1e winter below).
Dwergmeeuw140405D

Geoordefuten140405
Op het moment dat een geoorde fuut (Podiceps nigricollis - Black-necked Grebe) van een duiktocht naar boven kwam, maakte ik deze foto.

Dwergmeeuw140405B