Vogeldagboek©


Woensdag 15 september 2004 - Hagel op de hut

In al die jaren dat ik in de Starrevaarthut kom, heb ik niet zo'n enorme bui meegemaakt als rond het middaguur. Het was overigens fascinerend om in het westen de loodzware wolken te zien hangen, met daaronder een ondoorzichtbare, witte laag neerslag die tussen de bomen en de begroeiing kwam aanrollen, het leek wel een lawine.

De regen en de hagel maakten niet alleen een oorverdovend kabaal op de zinkplaten van de hut, maar je kon ook bijna geen droog plekje meer vinden, van alle kanten druppelde en spatte het water naar binnen.

Het tempeest duurde maar een minuut of vijf, en was snel vergeten toen vanuit het noorden een groep van 36 lepelaars gracieus kwam aanzweven. Het waren bijna allemaal eerstejaars vogels, een was geringd. Ze wachtten geduldig een volgend buitje af maar vlogen door naar het zuiden toen een vrouw blauwe kiekendief laag over hun koppen scheerde. Een half uur later kwam een tweede groep van 19 lepelaars uit het noorden aanzeilen.

Verdere waarnemingen o.a. 2 vrouw (1 juv) bruine kiekendief, 1 geelpootmeeuw, 39 watersnippen, 5 zwarte ruiters, 1 visdief en 15 boerenzwaluwen. Langs het Zwetslootpad 1 purperreiger, in De Wilck 2 grote zilverreigers, 4 ooievaars en 3 tapuiten en boven Stompwijk een grote groep van circa 450 goudplevieren, richting noord.

Steenuil150904
Kort voor alweer een bui heb ik vanmiddag op flinke afstand deze foto van een steenuil (Athene noctua - Little Owl) kunnen maken, de vogel vluchtte al snel voor de regen.

Stinkendegouwe110904
Als je een stengel van een stinkende gouwe (Chelidonium majus - Greater Celandine) breekt, komt er een geel sap uit. dat werd vroeger gebruikt tegen geelzucht en tegenwoordig nog als middel tegen wratten.

Schijnaardbei130904A
Ook bosaardbeien zouden een heilzame werking op en goed zijn bij herstel van een ziekte. (Later merkte ik dat dit geen bosaardbei maar een schijnaardbei was.) Beide foto's de afgelopen dagen op de Veluwezoom gemaakt.