Vogeldagboek©


Dinsdag 27 januari 2004 - Weer kuifduiker op Zoetermeerse Plas

Rond het middaguur zwom er op de Zoetermeerse Plas, net als een paar weken geleden, een kuifduiker. Het is een wintergast die in het hoge noorden broedt en die je niet zo vaak op de binnenwateren ziet, langs de kust zijn ze talrijker.

Het is (in winterkleed) een mooi zwart-wit fuutje, niet zo bruin als de 5 dodaarzen die bij hem in de buurt zwommen, met zijn rode oog lijkt hij wel op een geoorde fuut. Opvallendste verschil in de winter is de platte kop van de kuifduiker (een geoorde fuut heeft een punt op z'n kop) en de geheel witte wang (geoorde fuut heeft donkere wangvlek), bovendien is een kuifduiker iets groter. Zijn naam dankt hij overigens aan de gouden pluimen die hij in prachtkleed draagt. De vogel foerageerde langs het strand aan de noordkant van de ZP.

Ik zag de vogel toen ik uit het Prielenbos kwam, waar het bijzonder rustig was. Op de gebruikelijke mezen, roodborsten, winterkoningen en grote bonte spechten na, slechts 2 boomkruipers. Geen goudhanen, vandaag in mijn tuin wel zo'n mini-vogel. In De Wilck 4 grote zilverreigers. Gisteren vergeten te melden: 6 koperwieken bij de Starrevaart, zie je net als kramsvogels de laatste tijd erg weinig.

Kuifduiker270104
Kuifduiker (Podiceps auritus - Horned Grebe) op de Zoetermeerse Plas. De vogel was erg beweeglijk, zat meer onder dan boven water en liet zich moeilijk fotograferen.
Kuifduikers270104