Vogeldagboek©


Juni 2003 - Gard&Sologne 4

Tijdens de vakantie maak ik de meeste foto's rondom onze caravan. Als we op stap gaan, blijven de fotospullen meestal ongebruikt. Natuurfotografie vergt nu eenmaal tijd en geduld, en dat is een werkje wat je beter alleen kunt doen.

In Frankrijk hoefde ik echter niet te klagen want er liep en vloog van alles op en over onze sta-plek, die was omzoomd door eikenbomen, de 'woonplaats' van vliegende herten. Deze gigantische insecten, die kennelijk ook wel eens hertshoornkever worden genoemd, vlogen diverse malen langs, de mannetjes met hun enorme 'geweien' maakten een fascinerende indruk.

Vliegendhert090603C
Eenmaal landde een vrouwtje vliegend hert (Lucanus cervus - Stag Beetle, female) op ons terras en kon ik haar fotograferen.

Bijenwolf160603A
Ook een mooi insect, maar veel kleiner (zo'n 12 mm tegenover 45 mm!) is de bijenwolf (Trichodes apiarius - Bee Beetle). Er is ook een graafwesp die bijenwolf heet, maar deze rode is een kever. De larven van de bijenwolf leven voornamelijk in bijennesten waar ze zowel larven, poppen als volwassen bijen opvreten.

Smaragdhagedis130603R
Smaragdhagedis130603U
Op het bloedhete berggesteente liepen nu en dan prachtige hagedissen, smaragdhagedissen. Het mannetje felgroen met een blauwe kin, de vrouwtjes minder fel gekleurd. Dit vrouwtje smaragdhagedis (Lacerta viridis - Green Lizard, female) had drie jongen, het lukte me slechts eenmaal om haar te fotograferen. Ik heb de lengte kunnen bepalen door haar 'zitplaats' op de stenen na te meten: 35 cm!