Vogeldagboek©


Donderdag 10 oktober 2002 - Waar zijn de eikels?

Vandaag moest er verzameld worden om de woonkamer te versieren met herfst op schalen, wij dus richting (duin)bossen, de Meijendel is altijd goed voor een prettige wandeling en na afloop een pannenkoek. Maar de oogst viel bar tegen. In oktober breek je toch normaal gesproken je nek over de eikels? Als ze dan al niet meer aan de eiken hangen, dan liggen ze wel op de grond. Met veel hangen en wurgen slechts een tiental eikels geraapt, en een paar uit de bomen geplukt.

Ook opvallend vond ik dat al veel duindoorns hun mooie oranje bessen kwijt waren. Vaak zag je tot diep in de winter struiken volhangen met karrenvrachten vruchten, als het sneeuwde een aangename combinatie van oranje en wit, en als het vroor werden lijsterachtigen uitermate draaierig van gistende bessen.... Kramsvogels en koperwieken zijn nog nauwelijks aan hun trek begonnen, moeten hier nog massaal arriveren en nu al lijken er weinig duindoornbessen meer te zijn?

Vorig jaar rond deze tijd waren we ook in de duinen en toen waren er wel eikels en veel duindoornvruchten. Evenals dennenappels en tal van paddenstoelen maar ook daarnaar zochten we, op enkele kleine appels en zwammen na, tevergeefs. Misschien hadden we vandaag de verkeerde plek uitgezocht.

Kauw101002
Weinig vogels vandaag gezien in de Meijendel. Deze kauw (Corvus monedula) was niet erg schuw en liet zich bij de Libellenvallei graag fotograferen.