Vogeldagboek©


Maandag 11 november 2002 - Gevonden!

Vanmiddag wilde ik het eindelijk wel eens weten: waar blijven de ongeveer 150 kleine zwanen die 's morgens, ruwweg gezegd, ten noorden van Benthuizen foerageren maar waarvan je er 's middags maar enkele tientallen meer ziet? Ik had twee aanwijzingen om mijn zoektocht te beginnen: een aantal malen had ik rond het middaguur groepjes naar het zuiden zien vliegen en ten zuiden van Benthuizen had ik ook nog wat bietenvelden gezien, tussen gigantische spruitenakkers (ruikt lekker....).

Rond de Rotte bij Zevenhuizen gezocht, bij Boskoop, rond Moerkapelle, nergens een kleine zwaan op de meestal omgeploegde en vetglimmende bouwlanden. Ten slotte vond ik een flinke groep van zo'n tachtig stuks op de grens van de Benthuizer Zuidpolder en de Moerkapelse Polder de Honderdveertig Morgen, op een gerooid bietenveld ten oosten van de HSL-in-aanleg. Dus dat is kennelijk hun middagoptrekje! Zolang althans de bietenresten niet omgeploegd zijn en ze op gras zijn aangewezen. Het valt hier langs de drukke N209 trouwens niet mee ze rustig te observeren.

Vervolgens ook nog even op hun 'bekende' plekken in het 'noorden' gekeken. In de Benthuizer Noordpolder zat niet een kleine zwaan meer, een paar in de Barrepolder en de Bent- en Delfpolder, wel enkele tientallen op de grens van de Oostbroekpolder en Gelderswoudse Polder. Al met al geen 150 dus moeten er ook nog ergens anders gezeten hebben. Waarom de vogels 's morgens en 's middags op andere plekken gaan foerageren, terwijl het voedsel er ogenschijnlijk hetzelfde is, is mij een raadsel.

Vanmorgen had ik er 150 geteld: Noordpolder 126 (111 ad en 15 juv), Bent- en Delfpolder 5 (4+1), Barrepolder 6 (3+3) en Westbroekpolder 13. (Om te voorkomen dat ik ze dubbel tel, noteer ik slechts de zwanen die ik in pakweg een à twee uur tijd zie.) In de Oostbroekpolder liepen 2 grote zilverreigers, in De Wilck waren 13 heilige ibissen bezig de slootjes af te stropen, later vlogen ze naar het westen. Een uurtje later in de Starrevaarthut hoorde ik dat er 9 ibissen even boven de plas hadden gecirkeld, wellicht van dezelfde groep. Op de Starrevaart o.a. ook nog 3 zwarte ruiters en 1 tureluur.

Muskusrattenval051102
In Gelderswoude en omtrek zijn de laatste weken heel wat stokken met oranjerode vlaggetjes in de slootkanten verschenen: vallen voor muskusratten (Ondrata zibethica) die hier kennelijk massaal zijn opgedoken. De foto heb ik op 5 november gemaakt aan het einde van het Zwetslootpad.