Vogeldagboek©


Woensdag 18 december 2002 - Gezonde roerdomp

Na alle sombere berichten over dode en (bijna) gewonde roerdompen vandaag een positiever geluid: op het ijs en vooral tussen het riet aan de westkant van de Starrevaart was rond de middag een paar uur lang regelmatig een zo te zien kerngezonde roerdomp aan het glijden en klauteren. Het blijven fantastische vogels met een verfijnd camouflagepak, zeker als ze hun (doodstille) paalhouding aannemen.

IJskristal171202
Wie herkent op deze foto na een nachtvorstje nog een hek (in de Barrepolder)?

Vannacht had het iets gevroren, meteen weer schaatsers op de Starrevaart. In en rond de wakken o.a. 4 brilduikers (2 mannen) en 2 bonte kraaien, bij de parkeerplaats riep een waterral. De kleine zwanen zaten nogal verspreid: Drooggemaakte Grote Polder Stompwijk 59 (54 adult + 5 juveniel), Zoetermeersche Meerpolder 56 (53+3), en in Zoeterwoude 72: Grote Polder 20, Westbroekpolder 11 (9+2) en Barrepolder 41 (38+3). Bij de Wilckplas was een grote zilverreiger op jacht.

Torenvalk181202
Deze torenvalk nam vanmorgen bij De Wilck een zonnebad. Aan de hartvormige vlekken op de veren te zien is het een vrouwtje, al had ik voor de zekerheid ook wel even de voorkant willen bekijken, jonge mannetjes hebben daar krachtiger lengtestrepen dan volwassen vrouwtjes.