Vogeldagboek©


Woensdag 24 april 2002 - Lui lenteweer

'k Was van plan actief met m'n fotocamera langs de Starrevaart te gaan lopen, leuke shotjes maken, het heerlijke warme en windvrije weer maakte me echter gelukzalig loom, ik heb aan dat gevoel toegegeven. Lekker op een bankje luieren heeft ook zo z'n voordelen, een blauwborst, in het noordelijk riet van de Starrevaart recht tegenover de uitkijktoren, kwam me bij wijze van spreken als een gebraden eend in de mond vliegen. De vogel zong nauwelijks, waarschijnlijk heeft hij al een partner versierd.

Blauwborst240402
Blauwborst (Luscinia svecica cyanecula) op de Starrevaart.

Ten westen van de toren zong een snor regelmatig. Eenmaal zag ik hem al zingend langs een rietstengel omhoog kruipen, donkerder bruin en groter dan de meeste andere rietvogels, erg beweeglijk en daarom moeilijk te volgen. Veel rietzangers maakten hun fladdersprongetjes boven het riet en krasten hun aantrekkelijke liedje, rietgorzen deden ook mee maar die zijn muzikaal veel minder begaafd.

Zoals gezegd noodde het weer niet tot enige activiteit, ik heb daarom alleen maar een paar makkelijke (dus grote) vogelsoorten geteld. Eerst de grutto's, ongeveer 150, de meeste waren IJslandse grutto's, er stonden maar een paar Hollandse tussen met hun lange tibia's. Op de kop af 100 knobbelzwanen dobberden op de Starrevaart, plus nog een zwarte zwaan. Zou het aantal knobbelzwanen toenemen? Ik zie ze ook overal broeden. Verder o.m. 2 zwarte ruiters waarvan 1 al donkerder begon te kleuren, 2 kemphanen, 2 lepelaars en 28 kluten. Kluten broeden volop, visdiefjes zijn de slikken uitvoerig aan het verkennen, ze zullen er wel gaan nestelen.

Bij de Meeslouwerplas vloog een vroege libel, ik zag hem maar even en kon niet zien welke soort. Rond mijn huis gisteravond de eerste vleermuis, al jarenlang vliegen er tegen het donker 2 rond. 'k Heb er geen idee van welke soort het is. De merel in de hulst heeft na de opknapbeurt van het eerste nest inmiddels weer 4 eieren gelegd.

De avond was te mooi om niet rustig bij de Wilckplas te gaan zitten en te genieten van de zonsondergang. Hier ook 2 zwarte ruiters waarvan 1 al bijna geheel in zomerkleed, 4 regenwulpen, 1 groenpootruiter, 1 oeverloper, 12 kemphanen, een paartje zomertalingen en 7 visdiefjes.

Meerkoet240402
Op de Wilckplas broeden diverse meerkoeten (Fulica atra).