Voor Vogels de wereld rond

Voor_Vogels_de_wereld_rond.jpg


Auteur

Gerard Ouweneel

Uitgave
G. Ouweneel, 2011
288 pag’s, kleurenfoto’s, 13 x 21 cm
ISBN 978 90 8759 181 6
€ 17,50
€ 19,80 incl. verzending
bank 35 43 05 301 t.n.v. G. Ouweneel

Voor Vogels de wereld rond

Waar haalt die man de tijd vandaan? Het is nu weliswaar met pensioen, maar al die buitenlandse vogelreizen nemen toch veel tijd in beslag? En dan nog boeken schrijven! Petje af, ook voor zijn laatste boek, Voor Vogels de wereld rond.

Tijdens zijn actieve loopbaan zal hij minder vaak gelegenheid gehad hebben buitenlandse toplocaties te bezoeken, maar al in 1961 reisde hij naar Nabben/Falsterbo, op een Vespascooter! Sinsdien heeft hij deze belangrijkste trekroute tussen Noord- en Zuid-Europa vele malen bezocht. Ontspannen kijken naar dat trekgeweld is er sinds de mobiele telefoontjes overigens niet meer bij, constateert hij.

Vele veranderingen heeft Ouweneel in zijn leven meegemaakt. Je krijgt bepaald niet de indruk dat het allemaal verbeteringen voor flora en fauna betekenden. Maar zijn onderhoudende en vermakelijke schrijftrant verdoezelen deze negatieve punten min of meer. Hij moet tijdens zijn tripjes wel veel aantekeningen gemaakt hebben, anders zou hij nooit zo veel interessante wetenswaardigheden en tellijsten hebben kunnen publiceren.

Dit boek bevat heel veel aardige anekdotes. Over het gebruik van chum, visafval vermengd met nog meer stinktroep, om zeevogels te lokken.Je wilt het niet ruiken! En de geheimzinnige verhalen over de dunbekwulp. Is hij nu wel of niet uitgestorven? Hoe je sterke drank Zweden in kon smokkelen door een insect in de jenever te stoppen en er een etiket met ‘preserved specimen’ op te plakken.

De reisverhalen beginnen in Nederland, van De Slufter tot De Beer, maar al gauw worden de landsgrenzen overschreden en komen de vertellingen uit Rusland, De Krim, Syrië, Oman, Oeganda, Brazilië, Kazachstan, China, Filippijnen en andere landen. Een dertigtal verhalen over het weergaloze schouwspel van baltsende Temmincks strandlopers, over uitstervende soorten als de schoenbekooievaar en de keizerreiger, over vijftien soorten roofvogels op De Krim.

Het zijn leerzame, spannende (waren de ‘agenten’ in Syrië bewakers of beschermers?) en boeiend beschreven zoektochten van hem en zijn reisgenoten naar vogelsoorten op onze continenten.


AdG, 19 oktober 2011