Praktijkboek Landschapsfotografie

Praktijkboek_Landschapsfotografie

Eindredactie
Daan Schoonhoven

Uitgave
Birdpix/Nederpix 2013
23 x 23 cm, 168 pagina’s, harde omslag
ISBN 978 90 79588 077
€ 24,90

Praktijkboek Landschapsfotografie


Bestellen in boekwinkel of via internet

Praktijkboek_Landschapsfotografie1

Praktijkboek Landschapsfotografie
overbrug de kloof tussen werkelijkheid en foto

Je ziet een mooi landschapje, pak je camera, even naar de stand van de zon kijken en knippen maar! Zo worden verreweg de meeste landschappen gefotografeerd. Tussen al die (vakantie)kiekjes zitten soms nog best een paar aardige plaatjes. Maar met een beetje studie en inspanning kunnen veel fraaiere foto’s worden gemaakt. En (bijna) niets is zo mooi als een indrukwekkende landschapsfoto!

Birdpix/Nederpix, bekend van de gelijknamige websites, brengen niet alleen jaarboeken met de mooiste foto’s uit, maar presenteren ook vakboeken om mooie(re) foto’s te kunnen maken. Het eerste was Praktijkboek Vogelfotografie, nu is er een boek over landschappen en in de pen zit een praktijkboek over macrofotografie.

De meest onderschatte factor om mooie natuurfoto’s te maken, is kennis van het onderwerp. In dit geval het landschap, maar het geldt ook voor vogels, insecten, planten enz. Leer het gebied waar je wilt fotograferen goed kennen! Een gedegen voorbereiding en geduld, zoals bij vogelfotografie, is echt van groot belang, anders blijven mooie foto’s toevalstreffers. Advies van de auteurs is, en dat wordt keurig uitgeschreven: maak een stappenplan.

Licht is de alles bepalende omstandigheid voor een goede foto. Op welke manieren je gebruik kan maken van zon in de rug, strijklicht, licht van opzij of tegenlicht komen vanzelfsprekend aan de orde. De grootste uitdaging is om het licht onder controle te krijgen en filters zijn voor de echte landschapsfotografen dan ook onmisbare attributen. Alle mogelijkheden van harde en zachte grijs(verloop)filters en andere filters komen aan de orde, maar dan zit je al wel in de categorie ‘gevorderd’.

Het boek staat boordevol met tips voor mooiere landschapsfoto’s. Niet alleen voor de gevorderde fotograaf om nog nét wat indrukwekkenders te kunnen presteren, maar (misschien juist ook wel) ook voor beginnende landschapsfotografen. Het maakt niet uit of je de beschikking hebt over een goede compactcamera, over een sterk in opmars zijnde systeemcamera of een spiegelreflexcamera. Een goede compositie hangt niet af van de camera maar van inzicht, waarbij de gulden snede, de regel van derden of andere technieken van groot belang zijn. Het wordt allemaal begrijpelijk uitgelegd.

Een boek over fotografie is niet compleet als er geen aandacht wordt geschonken aan het bewerken van foto´s, inclusief de zgn. HDR-techniek (samenvoegen van donkere en lichte foto’s) en het samenvoegen van foto’s, bijvoorbeeld in panoramaformaat. Daaraan worden enkele hoofdstukken gewijd.

Landschapsfotografie is een heel geliefd onderwerp voor fotografen. Het lijkt veel gemakkelijker dan bijvoorbeeld vogelfotografie, want landschappen vliegen niet weg. Maar om het beste uit je apparatuur te halen, is het van groot belang om je in alle mogelijkheden en technieken te verdiepen. In dit Praktijkboek wordt de meest actuele kennis over landschapsfotografie op een duidelijke manier uit de doeken gedaan, zonder al te diep in te gaan op voor veel amateurs vaak niet te pruimen technische achtergronden.

AdG, 1 april 2013