Veldgids Mieren van Europa

Veldgids_Mieren_van_Europa

Auteurs
Claude Lebas, Christophe Galkowski,
Rumsaïs Blatrix en Philippe Wegnez

Foto’s
Claude Lebas en Rumsaïs Blatrix

Vertaling
Ger Meesters

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2019
416 pagina’s, 13,5 x 19 cm
ISBN 978 90 5011 626 8
€ 39,95

Oorspronkelijke titel
Fourmis d’Europe occidentale, 2016

Veldgids Mieren van Europa

Alle meer dan 400 soorten van West-Europa | Determinatie | Veldkenmerken

Mieren zijn noestige diertjes. Koning Salomo zei al: “Ga naar de mieren, gij luiaard, kijk hoe ze werken en word wijs.” Anders gezegd: luie donder, steek je handen eens uit je mouwen dan bereik je wat.

Wereldwijd zijn er zo’n dertienduizend soorten mieren, in Europa ca. 480. En werken dat al die ontelbare mieren kunnen! Wie heeft niet eens zo’n wriemelende mierenhoop bekeken? En dan te bedenken dat er ook een organisatie, een structuur in al dat gewriemel aanwezig is.

Maar hoe herken je nu al die soorten? Mieren zijn zo klein en je moet er echt je best voor doen (op je knieën, met een verrekijker, vangen in een buisje) om ze van dichtbij te kunnen observeren. Deze Veldgids helpt daarbij enorm.

‘Mieren van Europa’ geeft een compleet overzicht van ruim vierhonderd mierensoorten in West-Europa. Zelfs de ‘nieuwe’ en overlast veroorzakende vier soorten mediterrane draaigatjes worden al beschreven. Met twee identificatiesleutels: voor herkenning van mieren in het veld en voor de morfologie (gedaante) van werksters.

Bij de soortbeschrijvingen staan behalve overduidelijke foto’s (meestal drie per soort), een nauwkeurige beschrijving van de mier, uiteraard verspreidingskaartjes, het leefgebied, de biologie (leefomstandigheden) en worden verschillen met verwarrende soorten aangegeven. Vooral de foto’s maken indruk: probeer maar eens een mier mooi op de foto te krijgen!

Om meer over mieren te leren mogen de zeer interessante inleidende hoofdstukken van dit boek, bestemd voor ‘de nieuwsgierige wandelaar en gevorderde natuurliefhebber’, niet worden overgeslagen. Het gaat over het verschil tussen werksters, koninginnen en mannetjes, de specialisatie van de werksters, over de onderlinge communicatie (gebaseerd op chemische verbindingen), over slavenhouderij in de mierenwereld en over interacties tussen mieren en andere geleedpotigen en tussen mieren en planten.

De vier Franse gespecialiseerde biologen hebben een boek gemaakt dat nog niet eerder op zo’n overzichtelijke manier is samengesteld en dat voor iedere in mieren geïnteresseerde natuurliefhebber een bron van informatie is. Het is weer zo’n prachtig, leerzaam boek uit de KNNV-serie Veldgidsen.

AdG, 18 juli 2019