Roots doe-boek vogels

Roots_doe_boek_vogels

Auteur
Geert-Jan Roebers

Illustraties en fotografie
Joris de Raedt, Jasper de Ruiter,
Adobe Stock, iStock

Uitgave
Fontaine Uitgevers en

New Skool Media 2018
64 pagina’s, 22 x 28 cm, harde omslag
ISBN 978 90 5956 855 6
€ 15,99

Leeftijd
Vanaf 8 jaar

Roots doe-boek vogels
Kleuren * Puzzelen * Raden * Ontdekken

Roots brengt af en toe natuur doe-boeken uit. Dit boek gaat specifiek over vogels. Verdeeld over 64 pagina’s vind je allerlei opdrachten en tekstjes. De opdrachten zijn verdeeld over een aantal hoofdcategorieën: kleuren, raden, ontdekken en puzzelen. Deze categorieën staan niet aaneensluitend, maar verspreid in het boek, afgewisseld met korte teksten over vogels. Spelenderwijs kom je een heleboel over vogels te weten.

Het boek is rijk geïllustreerd met tekeningen en foto’s. Maar soms gaat er wel eens iets mis. Zo kleuren de poten van de stormmeeuw op de afbeelding bruinig, terwijl de juiste kleur in de tekst staat, namelijk grijs of geelgroen. Dat doet overigens geen afbreuk aan het geheel, want de soorten zijn duidelijk herkenbaar getekend en de foto’s zijn fraai.

De nadruk ligt op onze inheemse vogels, maar ook buitenlandse krijgen een plekje. Vooral als ze een spectaculair uiterlijk hebben, zoals de toekan. De oplossingen van puzzels en raadsels staan achterin. Prettig om jezelf te controleren of misschien wel om te spieken.

Wanneer je met dit boek werkt, verwonder je je over de veelzijdigheid van vogels, hun kleuren en eigenschappen. Een verwondering die inspiratie kan zijn voor bescherming. Af en toe wordt er iets gezegd over de bedreiging, zoals bij de grutto. Maar gelukkig wordt dat nergens ‘prekerig’.

Een welkom boek als sinterklaas- of kerstgeschenk, want op een donkere dag in de kerstvakantie, wanneer het te koud en te nat is om naar buiten te gaan, lijkt het me als (groot)ouder heel prettig om deze uitgave in huis te hebben. Een mooi boek om als kind af en toe eens een uurtje in bezig te zijn. En misschien steek je er als volwassene ook nog iets van op.

Ko Katsman, 28 november 2018