Videocursus Vogelfotografie

Videocursus_Vogelfotografie2

Videocursus_Vogelfotografie

Auteurs
Arno ten Hoeve en Daan Schoonhoven

Uitgave
Photofacts Academy 2018
Videocursus Vogelfotografie € 39
Alle vijftig fotografiecursussen € 99
(incl. korting voor lezers Vogeldagboek)

Promotiefilm Videocursus Vogelfotografie

Bestellen Videocursus Vogelfotografie

Bestellen vijftig videocursussen fotografie

Videocursus Vogelfotografie

De eerste Nederlandstalige videocursus is verschenen. De fotografen Arno ten Hoeve en Daan Schoonhoven hebben 24 afleveringen samengesteld waarin ze op een enthousiaste manier beginnende vogelfotografen de basisbeginselen van deze moeilijke vorm van fotografie bijbrengen.

Film is natuurlijk bij uitstek geschikt om dingen duidelijk te maken. Met beelden kan je meestal veel begrijpelijker overbrengen wat je precies bedoelt. Een voorbeeld. Je kan beschrijven hoe je een camouflagenet moet ophangen, maar als je het op je beeldscherm ziet, is dat veel concreter.

De onlinecursus geeft uiteraard tips over de apparatuur die je nodig hebt voor mooie vogelfoto’s. De basis is een spiegelreflexcamera of een (spiegelloze) systeemcamera. Compactcamera’s komen niet aan bod, die hebben te beperkte mogelijkheden. Welke objectieven komen in aanmerking, wat voor statief, wat voor soort verrekijker: het zijn allemaal vragen waarover concrete suggesties worden gedaan.

De meest gestelde vraag krijgt een aparte aflevering: hoe maak ik scherpe foto’s? De makers draaiden de vraag om: hoe vermijd je onscherpte? Leerzaam! Evenals de uitleg over het scherpstellen met de AF-ON-knop, hoe je moet belichten, over het gebruik van de M-stand, het middelste scherpstelpunt. Ik had deze laatste onderwerpen graag iets uitgebreider (met beelden van de camera-instellingen) behandeld willen zien. Uiteraard komt ook het maken van foto’s van vliegende vogels aan de orde, een kunst apart.

Als de fotoapparatuur er eenmaal is, begint het veldwerk. Hoe kom je, zonder verstoring, dicht bij vogels (auto, schuilhut), wat is de beste camouflage (in feite: hoe word je onderdeel van het landschap), wat zijn de (wettelijke) spelregels bij het benaderen van vogels (netjes behandeld, al vind ik in tegenstelling tot Arno en Daan het afspelen van geluid om vogels te lokken onder alle omstandigheden ongepast).

De cursus is vrij compleet en is plezierig om naar te kijken en naar te luisteren. Vogelfotografie kost € 39. De cursus maakt onderdeel uit van vijftig verschillende cursussen van Photofacts Academy over fotografie en fotobewerking. Normaal kost een jaar toegang tot al deze cursussen € 119, inclusief de cursus Vogelfotografie. Lezers van Vogeldagboek kunnen het hele pakket met een korting van twintig euro aanschaffen en betalen dan € 99 voor een jaarabonnement.

AdG, 14 november 2018