Natuurlijke nestkasten

Natuurlijke_nestkasten

Auteurs
Amen en Maria Fisher

Vertaling
Ger Meesters

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2018
128 pagina’s, 19 x 24,5 cm
ISBN 978 90 5011 620 6
€ 19,95

Oorspronkelijke titel
Natural Birdhouses, 25 simple projects
using found wood and natural elements (2015)

Natuurlijke nestkasten
25 eenvoudige projecten met gevonden hout en natuurlijke materialen

Voor de natuurliefhebber met twee rechterhanden en een creatieve instelling is er een leuk boekje uitgekomen. In ‘Natuurlijke nestkasten’ wordt uitgelegd hoe je van dood hout uit het bos en andere natuurlijke materialen zelf nestkasten kan maken voor vogels, insecten en vleermuizen, voedertafels en zelfs een opkweekbak voor plantjes.

Aan de hand van mooie foto’s en duidelijke afbeeldingen (grotendeels van de Amerikaanse auteurs zelf) wordt de klusser geholpen prachtige bouwsels te maken. Er wordt begrijpelijk uitgelegd welke gereedschappen nodig zijn, en hoe gezaagd en geknutseld moet worden voor de fraaie resultaten die dit boekje toont.

Leuk voor mensen die genoeg hebben van al die prefab of zelfs kant en klare nestkasten. Hoe aantrekkelijk dit boekje is, blijkt wel uit het feit dat ik (toch niet echt een geboren doe-het-zelver) meteen zin heb gekregen om zelf eens één van de ontwerpen te gaan uitvoeren.

Wel een kleine waarschuwing: je mag in ons land niet zonder toestemming van de grondeigenaar materialen uit het bos halen. Dat wordt aangemerkt als stroperij, zo leerde mij laatst een ervaren politieman. Geen nood: als je uitlegt wat je met de materialen uit het bos van plan bent, zullen veel eigenaren wel toestemming geven. Bij veel vrijwillige landschapsbeheergroepen is, tegen een kleine vergoeding of soms zelfs gratis, dood hout verkrijgbaar.

In ons land is natuurlijke nestgelegenheid voor holenbroeders en vleermuizen nog altijd schaars, dus ik zou zeggen: aan de slag!

Ronald Klingers, 5 maart 2018