Handboek voor natuurwandelingen

Handboek_voor_natuurwandelingen.jpg

Auteur
Koos Dijksterhuis

Uitgave
Atlas Contact 2018
248 pagina’s, 14 x 21 cm
ISBN 978 90 450 3520 8
Prijs € 19,99

Handboek voor natuurwandelingen

Stel: natuur interesseert me en ik wandel graag. Wat ga ik dan doen? Waarschijnlijk eerst op internet speuren naar wat er op dit gebied verschenen is.

Stel: via internet kom ik op het ‘Handboek voor natuurwandelingen’. Ik ga dan naar de boekhandel om het eens in te kijken. Oeps! Een inleiding van negen pagina’s. De schrijver legt daarin verantwoording af over de keuze van zijn wandelingen in de verschillende landschappen en nog veel meer. Hij zegt dat hij een beetje weet van veel. Maar pas op bladzijde zeventien zie ik een opsomming van hetgeen handig is om op een lange wandeling mee te nemen.

Na de inleiding gaat de tekst door in twaalf verschillende hoofdstukken waarin een wandeling in een bepaalde biotoop en wat ons pad kruist beschreven wordt. Elk hoofdstuk wordt ingeleid met een kaartje waarop de route van de wandeling is ingetekend. Je kunt echter in de praktijk niets met het kaartje. Het heeft het niveau van een schatgraverskaart van een jongetje van tien. Leuk, maar niet voor in een handboek.

Elk hoofdstuk staat boordevol weetjes en meningen. Inderdaad, veel van een beetje. Dat werkt al heel snel heel storend. Wat zie ik onderweg? Dat wil ik weten. En foto’s of goede tekeningen zouden me daarbij helpen. Het boek zou er erg van opknappen als de helft van de weetjes en meningen zou worden weggelaten en vervangen zou worden door goede foto’s en tekeningen die de tekst ondersteunen.

Of je het leuk vindt of niet: anno 2018 leven we in een beeldcultuur. Wanneer ik mijn feitenkennis wil vergroten kan ik beter op stap gaan met een georganiseerde natuurwandeling. Nu liggen er 248 pagina’s grijze tekst voor me die me niet handig verder helpen. Het geheel nodigt niet uit tot lezen.

Bij het lezen van dit boek moest ik denken aan het IVN-boek ‘Handboek voor opleiding tot natuurgids’ uit 1977. In hoofdstuk 10 worden verschillende biotopen beschreven, daar wel ondersteund door verhelderende pentekeningen. Dat hoofdstuk staat ook bol van de weetjes en wellicht dat ik het Handboek voor natuurwandelingen ook zo moet gebruiken: als voorbereiding op een wandeling in een bepaald gebied, voor de gevorderde natuurliefhebber.

Gelukkig heeft het boek een register, waardoor het als naslagwerk goed te gebruiken is. En misschien is het dat: het handboek is eigenlijk een naslagwerk.

Ko Katsman, 6 februari 2018