Basisgids Slakken

Basisgids_Slakken.jpg

Auteur
Bert Jansen

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2017
136 pagina’s, 16,5 x 24 cm
ISBN 978 90 5011 6275
€ 21,95

Basisgids Slakken
Meer dan 100 soorten landslakken – huisjes- en naaktslakken

De Basisgids Slakken borduurt voort op de populaire en uitgebreidere Veldgids Slakken en mossels. Het is, hoe tegenstrijdig dat door de titels ‘veldgids’ en ‘basisgids’ ook klinkt, een handig boekje om in het veld te gebruiken. De dikkere Veldgids geeft uitgebreidere informatie die goed gebruikt kan worden op de thuisbasis.

Slakken of ‘buikpotigen’ zijn niet populair. Dat is vooral te wijten aan de naaktslakken die een plaag kunnen vormen voor onze tuinen. Dat geldt dan vooral de oranje wegslak, die vele namen heeft: grote, gewone of rode wegslak. (Ik weet niet of er een officiële lijst bestaat met namen van slakken.) Zoek op internet naar ‘naaktslak’ en je krijgt vrijwel uitsluitend te lezen hoe je ze dood kan maken.

Maar zoals met alle levende wezens het geval is, zijn ook slakken bijzondere kunstwerken van Moeder Aarde met bijzondere levensvormen. Het langdurige liefdesspel van slakken is bekend, evenals hun tweeslachtigheid (ze kunnen elkaar bevruchten). Ze eten niet alleen groene planten, maar ook rottende bladeren, dierenlijkjes en ander afval.

Slakken vormen een prima voedingsbron voor dieren (vogels als zanglijster, egels, amfibieën en reptielen). Huisjesslakken worden door mensen gegeten, er zijn zelfs recepten voor naaktslakken! Kortom, slakken vormen een belangrijke schakel in de natuur. Slakken zijn in staat hun huisje bij beschadiging zelf te repareren!

Daar gaat dit boekje niet over. Het is, op basis van een determinatiesleutel en heel veel foto’s (meer en groter afgedrukt dan in de Veldgids), bedoeld om huisjes- en naaktslakken op naam te kunnen brengen. Met korte beschrijvingen wordt de determinatie vergemakkelijkt. ‘Matenwijzers’ geven bovendien al een stevig houvast in welke richting je (niet) moet zoeken. Een ‘maatlat’ op de achterflap helpt hierbij..

De foto’s zijn van prima kwaliteit. Merkwaardig genoeg zijn de plaatjes van de zeer algemene barnsteenslak, ook op de omslag, niet geheel scherp. Dat is het enige smetje op deze gids die het herkennen van onze landslakken aanzienlijk vereenvoudigt.

AdG, 15 november 2017