Praktijkboek planten- en tuinfotografie

Praktijkboek_Planten_Tuinfotografie.jpg

Auteurs
Caroline Piek, Hans Clauzing e.a.

Eindredactie
Daan Schoonhoven

Uitgave
Uitgeverij PiXFACTORY
, 2017
180 pagina’s, 23 x 23 cm, harde omslag
ISBN 978 90 79588 183
€ 27,90

Praktijkboek_Planten_Tuinfotografie_2.jpg
Japanse tuin, foto Caroline Piek

Praktijkboek planten- en tuinfotografie

Natuurfotografie in alle vormen heeft het afgelopen decennium een enorme vlucht genomen. Mede door de technische ontwikkelingen met digitale fotografie, waardoor prachtige apparatuur steeds meer binnen het bereik van alle portemonnees komt. Een hele reeks boeken over fotografie draagt bovendien de ervaring van deskundige, professionele fotografen over op de talloze liefhebbers van fotografie. Met enige inspanning is het dan ook mogelijk om de mooiste resultaten te bereiken.

Uitgeverij PiXFACTORY, vooral bekend van Birdpix en Nederpix, mag je zoetjesaan toonaangevend noemen op het gebied van praktijkboeken over natuurfotografie. In deze serie zijn intussen zo’n tien boeken verschenen, de meeste in Vogeldagboek besproken. Onvermijdelijk is dat er in de boeken enige overlap zit: zo ben ik in vorige uitgaven weinig of niets tegengekomen over tuinen, maar wel veel over bloemen.

Het fotograferen van tuinen is niet zo simpel als het lijkt – als je tenminste mooie foto’s wilt maken. Tuinfotografie is niet mijn ‘ding’, maar als je dit boek van de professionele tuinfotografen Caroline Piek en Hans Clauzing doorneemt, gaat het toch wel kriebelen. Prachtige opnames van tuinen – planten, voorwerpen, gebouwen – in harmonieuze foto’s. De technieken, de gebruikte fotoapparatuur en de instellingen worden zoals in deze hele boekenreeks prima uitgelegd.

De kunst van het maken van mooie tuinfoto’s is het voorkomen van ‘groene soep’. Van de meestal talloze voorwerpen in een tuin moet je een compositie maken die niet rommelig overkomt en één of enkele spannende onderdelen bevat. Het weglaten van storende elementen geldt altijd voor foto’s, maar zeker op kiekjes die veel willen laten zien.

In tuinen groeien bloemen, struiken en bomen. Hoe je die het beste kan fotograferen, wordt in aparte hoofdstukken toegelicht. Evenals het vastleggen van zoogdieren, vogels en insecten. En als je eigen tuin niet voldoende mogelijkheden biedt: er is een overzicht opgenomen van fotogenieke tuinen in Nederland en België.

Dit is alweer een stimulerend en leerzaam praktijboek om meteen je camera te pakken en naar buiten te gaan. Want tuinen bieden in alle jaargetijden en onder alle weersomstandigheden voldoende inspiratie om je fotokaart vol te schieten.

AdG, 17 oktober 2017