Vogels op de cm2

Vogels_op_de_cm2

Samenstelling en teksten
Peter Müller en Tom Loorij

Grafisch ontwerp
Karen Polder

Uitgave
Uitgeverij Müller, 2017
552 pagina’s, 17 x 12,5 x 5 cm, harde omslag
ISBN 978 90 813 8870 2
€ 49,50

Vogels_op_de_cm2_1
Een voorbeeldpagina uit het boek.

Vogels op de cm2

Nadat ik een eerste blik had geworpen op Vogels op de cm2, raakte ik zo enthousiast dat ik meteen naar zolder ben gegaan om de doos met mijn postzegelverzamelingen op te zoeken. Frankrijk netjes gesorteerd tot 2000 (toen ben ik ermee gestopt) en verder nog dozen en albums vol ongesorteerde postzegels, waaronder veel natuurzegels.

Toen dit eerste effect van het vogelpostzegelboek op me was uitgewerkt en ik het boek serieus ging lezen en bekijken, bleek dat mij een wel heel bijzondere uitgave ter recensie was toegestuurd.

Het is een soort determinatiegids van 266 soorten vogels die in Nederland voorkomen, allemaal als kunstwerkjes afgebeeld op officieel uitgegeven postzegels. Door het gebruik van dubbelgevouwen papier en door het liggende formaat lijkt het boek op het good old Zien is kennen. Zonder drukknopsluiting, met leeslint. En tweemaal zo dik.

Het idee van uitgever Peter Müller is lumineus, de uitwerking door vogelliefhebber en filatelist Tom Loorij maakt het tot een onvolprezen monnikenwerk. Immers, van al die soorten heeft hij de zegels (de meeste uit eigen collectie) uitgezocht met als uitgangspunten de herkenbaarheid van de vogels, hun leefomgeving en de kunstzinnigheid van de ontwerpen. Door de keuze van het (dunne, gevoelige, transparante IBO one) papier zijn de afbeeldingen wat somberder/donkerder uitgevallen dan de originele postzegels. Het verhoogt het mystieke gevoel dat dit onorthodoxe boek oproept.

Op de pagina’s naast de postzegels staat informatie die in een ‘normale’ vogelgids niet zou misstaan. Zeer actueel, o.m. door de medewerking van Sovon (Vogelonderzoek Nederland). Met als thema’s: status (broedvogel, trekvogel enz.), leefomgeving (kustvogel, bosvogel enz.), voorkomen (gebied) en aantallen en trend. Uiteraard wordt er ook info over de postzegels gegeven: land en datum van uitgifte, reden van uitgifte, de naam van de ontwerper en bijzonderheden over de zegels.

Er verschijnen veel prachtige natuurboeken – het is fysiek onmogelijk ze allemaal in Vogeldagboek te bespreken. Dit boek blinkt uit door de originele aanpak, de kunstwerkjes op de postzegels en ook de informatieve tekst. Een heerlijk kunstboek over vogels voor veel leesuurtjes.

AdG, 3 oktober 2017