Strandvondsten

Strandvondsten.jpg

Auteur
Hans De Blauwe

Foto’s
Misjel Decleer

Uitgave
Stichting Kunstboek
, 2017
336 pagina’s, 21 x 14 cm
ISBN 978 90 5856 570 9
€ 29,95

Strandvondsten
een praktische veldgids

Het eerste criterium waaraan een veldgids moet voldoen is voor mij: kan ik hem in mijn jaszak stoppen? Met een formaat van 21 x 14 cm en een gewicht van 760 gram is dat bij deze gids een beetje lastig. Je jas gaat scheef hangen en je moet wel erg grote zakken hebben. In een rugzak past hij prima.

Maar dat is niet enige bezwaar. De vondsten worden afgebeeld door middel van een foto. Deze zijn niet altijd even scherp of goed afgedrukt. Omdat het bij determineren vaak om de details gaat, voldoet een veldgids met tekeningen veel beter. Elke kleinigheid kan dan goed zichtbaar gemaakt worden.

Inhoudelijk is de gids zeer informatief. Alles wat je op het strand kan vinden staat erin. Zelfs het zwerfvuil en de herkomst daarvan wordt beschreven. Er wordt veel informatie over het strand gegeven voordat je op stap gaat. Handig gereedschap, verzamelen, bewaren, meten is weten etc. Allemaal zaken die je goed voorbereid naar het strand doen gaan.

Daarna volgen de hoofdstukken over de verschillende schelpen en andere dieren en planten die je op het strand kan vinden. Bij sommige diersoorten, zoals kwallen, is een determinatietabel die het opzoeken van de juiste soort moet vergemakkelijken. Voor veel andere diersoorten is het een bladergids, waarbij tekst en foto je naar de juiste naam moeten leiden.

Soms stuit je op passages waarvan je denkt: Hoe zit dit nu? Bijvoorbeeld bij de bruinvis: ‘Belet dat een dode dolfijn de zee terug in zee verdwijnt, trek hem desnoods hoger op het strand. Hou honden weg van het kadaver. Raak het niet aan wegens besmettingsgevaar met ziektekiemen.’ Wat moet ik nu?

Hoe ga ik deze gids gebruiken? Niet in het veld, want te zwaar en te veel een bladergids. Maar thuis, waarbij ik mijn vondst, mits niet te groot, naast de gids kan leggen en dan rustig kan determineren.

Ko Katsman, 4 september 2017