De getijgerde lijmspuiter

De_getijgerde_lijmspuiter

Auteur
Jelle Reumer

Uitgave
Uitgeverij Lias
2017
240 pagina’s 13 x 21 cm
ISBN 978 90 8803 088 8
€ 17,95

De getijgerde lijmspuiter & 99 andere beesten

Onder de titel ‘Jelles weekdier’ verschenen de honderd dieren die Jelle Reumer in deze bundel behandelt in de zaterdagse bijlage ‘de Verdieping’ van het dagblad Trouw. Op geheel ‘eigen wijze’ beschrijft Reumer per twee pagina’s een diersoort.

In de inleiding maakt hij al gebruik van zijn vrijheid als columnist om het dierenrijk naar eigen inzichten in te delen. De gebruikelijke classificatie laat hij achterwege en vervolgens deelt hij het dierenrijk in naar het aantal pootjes: van pootlozen tot de veelvoeters om te eindigen met de vinnige dieren of de vlerkpoters.

Dan bespreekt hij honderd diersoorten. Bij elke soort ontdek je als lezer wel iets interessants of een vernieuwend inzicht. Het is geen saai boek: met veel humor beschrijft Reumer de diersoorten door opvallende uiterlijke kenmerken of gedrag te schetsen.

In tussenzinnetjes geeft hij ondertussen zijn mening over hoe we met de natuur omgaan en stelt hij de lezer voor vragen. Een rode draad in dit verband is wel dat hij het gezeul met dieren over de aardbol maar helemaal niks vindt. Het voorkomen van exoten ligt niet aan de dieren zelf, maar aan de mens die dat mogelijk maakt.

Het is geen boek dat je achter elkaar uitleest. Daarvoor krijg je te veel informatie op een paar bladzijden. Het is meer een boek voor op het nachtkastje. Voor het slapen gaan lees je een paar columns om dan met een glimlach te gaan slapen.

Jelle Reumer is bioloog en voormalig directeur van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Tegenwoordig is hij als hoogleraar paleontologie verbonden aan de Universiteit Utrecht. Voor het radioprogramma ‘Vroege Vogels’ spreekt hij met enige regelmaat op zondagochtend een column in.

Ko Katsman, 31 mei 2017