Praktijkboek Natuurfotografie NXT LVL

Praktijkboek_Natuurfotografie

Eindredactie
Daan Schoonhoven

Uitgave
Uitgeverij PiXFACTORY
, 2017
180 pagina’s, 23 x 23 cm, harde omslag
ISBN 978 90 79588 176
€ 27,90

Praktijkboek Natuurfotografie NXT LVL
Til je fotografie naar een hoger plan met 70 succesformules

Opnieuw is de PiXFACTORY (Birdpix/Nederpix) erin geslaagd een inspirerend boek over natuurfotografie uit te brengen. Ik dacht dat alle onderwerpen in het vorige tiental boeken wel behandeld waren, maar dit is nog een toetje.

In ruim zeventig korte hoofdstukken geven achttien (semi-)beroepsfotografen uitgewerkte voorbeelden hoe en waarom de ene foto ‘het’ net niet heeft en de andere foto van hetzelfde onderwerp een ‘wereldplaat’ is. Dat heeft uiteraard te maken met de kijk van de fotograaf op het onderwerp en de techniek die hij daarbij toepast. In dit Praktijkboek lichten de fotografen dat nauwkeurig toe.

Het gaat van simpele technieken zoals het gebruik van een polarisatiefilter (het enige filter dat in fotobewerkingsprogramma’s nog niet nageaapt kan worden), tot ingewikkelde flitslampopstellingen met infrarood om van zeer snel vliegende dieren als zwaluwen en vleermuizen foto’s te kunnen maken. Er komen veel technieken aan de orde, zoals panning, werken met een lensbaby, bewegen met je camera, sluitertijden, zwart-witfotografie.

Als rode draad in de handelwijze van de natuurfotografen zie je dat ze allemaal een plan maken. Ga je voor de mooiste foto’s, dan moet je goed bedenken hoe je het onderwerp wilt fotograferen, op welk tijdstip van de dag (licht is misschien wel de belangrijkste bron voor perfecte foto’s), vanuit welke positie, met welk fotomateriaal.

Veel aandacht krijgt het fotograferen van stilstaande onderwerpen: bloemen, bomen, paddenstoelen, landschappen en enkele insecten. Omdat je dan alle tijd hebt, kan je op dit terrein je eigen creativiteit de meeste ruimte geven.

Inspiratie en transpiratie, daar draait het om. Dit Praktijkboek brengt voldoende bezieling over, voor het beste resultaat moet je ook bereid zijn je tot het uiterste in te spannen!

AdG, 20 april 2017