Bouw je eigen insectenhotel

Bouw je eigen insectenhotel

Auteur
Melanie van Orlow

Vertaling
Ger Meesters

Uitgave
Kosmos Uitgevers 2014
98 pagina’s, 24 x 17,5 cm
ISBN 978 90 5210 978 7
€ 12,99

Oorspronkelijke titel
Ideenbuch Insektenhotels
Ulmer, Stuttgart 2013

Bouw je eigen insectenhotel
30 eenvoudig zelf te bouwen nestkasten
Ook natuurbeschermingsland kent zo zijn eigen hypes. Zo is sinds enkele jaren erg in opkomst het bouwen en plaatsen in tuinen en groengebieden van zogeheten insectenhotels. ‘Deze ‘nestkasten zijn speciaal ontwikkeld om nestgelegenheid te bieden aan insecten, en in het bijzonder aan solitaire bijen en wespen.

Bij het woord wespen moet u niet schrikken: er wordt geen onderdak geboden aan die lastige ‘limonadewespen’, maar aan niet stekende verwanten, die als bestuivers van planten en als vernietigers van rupsen en bladluizen onvervangbare diensten voor tuinen en natuurgebieden leveren.

In dit lekker leesbare boek wordt eerst uitgelegd wat het nut van de insectenhotels is en welke wensen de bewoners hebben: goede waardplanten in de buurt, het juiste bouwmateriaal (variërend per soort), en de gunstigste ligging (die ook per soort verschillend kan zijn).

Daarna zijn er drie ‘doe’-hoofdstukken, waarin op een duidelijke manier beschreven wordt hoe je zelf insectenhotels kunt bouwen voor: 1. wilde bijen en solitaire wespen (dit is het grootste hoofdstuk), 2. volken van hommels en hoornaars, 3. andere nuttige insecten, zoals lieveheersbeestjes, gaasvliegen en oorwormen.

In prachtige tekeningen wordt per ontwerp duidelijk gemaakt hoe het betreffende insectenhotel er uit komt te zien. Ik heb zelf geen twee rechterhanden, en toch zie ik mezelf deze ontwerpen wel bouwen. Echt ingewikkeld is het allemaal niet.

Wilt u iets voor de mininatuur in uw eigen omgeving doen? Dan is het bouwen van één van de dertig ontwerpen in dit boek een leuke bezigheid. En daarna lekker genieten van het af- en aanvliegen van al die nuttige beestjes.

Ronald Klingers, 8 januari 2015