Texel is anders

Texel is anders

Eindredactie
Jacques de Raad en Laura Kooistra

Uitgave
Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten 2014
296 pagina’s, 23,5 x 28,5 cm
ISBN 978 90 70099 55 8
€ 34,90

Texel is anders
Landschap, (cultuur)historie en natuur


Al sinds mijn jeugd kom ik zeer regelmatig op Texel. Ik heb iets met dat eiland. Voor vogelaars zoals ik, maar ook voor liefhebbers van andere dieren- en plantensoorten, is er van alles te beleven. Texel is een beetje Nederland in het klein, met allerlei biotopen op een bescheiden oppervlakte. Ook aan Texel is de ‘vooruitgang’ (en dus achteruitgang van natuurwaarden) niet onopgemerkt voorbij gegaan, maar er is nog heel veel natuur voorhanden.

Over dit prachtige eiland is nu een boek verschenen, dat ik gerust monumentaal durf te noemen. Maar liefst 43 auteurs, allemaal vakspecialist op het gebied waarover zij schrijven, hebben aan dit boek meegewerkt. Meer dan vijftig goede fotografen zorgen voor een prachtige omlijsting van de verhalen.

Het boek is grofweg onderverdeeld in vier delen: Lijnen naar het verleden, Zee, strand en wad, Het binnenland en Texel, vogeleiland.

Behalve een aantal meer cultuur- en natuurhistorische hoofdstukken, onder andere over de landschaps- en bewoningsgeschiedenis, over de zeegras- en kustvisserij, over eendenkooien en over de drinkwatervoorziening, bevat dit dikke boek vooral hoofdstukken over de natuur van Texel en de waddenomgeving, variërend van de kleinste planten en dierensoorten (ongewervelde dieren, diatomeeën oftewel kiezelwieren, paddenstoelen) tot grote zoogdieren als zeehonden en bruinvissen. En dan natuurlijk ook nog een heel deel over dé attractie van Texel: de vele vogelsoorten die op dit eiland voorkomen.

De auteurs hebben zo te zien allemaal de vrije hand gekregen bij het schrijven van hun hoofdstukken. Dat levert een plezierig caleidoscopisch beeld op: de schrijvers mogen lekker los gaan op hun geliefde onderwerpen. Door de mooie, eenduidige vormgeving van het boek en het feit dat alle hoofdstukken met een kort gedicht beginnen, voelt het boek toch als een eenheid aan.

Het is heerlijk om, al grasduinend door dit boek, je weer voor te stellen dat je al die mooie plekjes op het eiland bezoekt. Ik ga de volgende keer dat ik naar Texel afreis, weer met nieuwe ogen naar dit eiland kijken. Een boek dat dat voor elkaar krijgt, is wat mij betreft zeer de moeite van het lezen waard!

Ronald Klingers, 1 december 2014