Gebied en der Wijs

Gebiedenderwijs

Auteurs
Hans van Bostelen e.v.a.

Foto’s
René van Rossum e.v.a.

Kaarten
Paul Venderbosch

Eindredactie
Pel van Hattum en Paul Venderbosch

Uitgave
KNNV de Bollenstreek, 2014
17 x 20,5 cm, 80 pagina’s
€ 10
Klik hier voor bestelinformatie

Gebied en der Wijs
24 Gebiedsbeschrijvingen in de Bollenstreek
Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van KNNV de Bollenstreek is een leuke gids uitgegeven met beschrijvingen van 24 kustgebieden tussen Katwijk-Noord en Hillegom. Van het bos bij Psychiatrisch Ziekenhuis Vogelenzang in het noorden tot De Strengen en Tengnagel in het zuiden.

Parken, landgoederen, bossen, heemtuinen, polders, weidegebieden, meren, zand en duinen en bollenvelden. Er bestaan in de bollenstreek vele verschillende landschapstypen. Dat komt in dit boekje goed tot uiting. Een aardig idee trouwens om van een jubileum een promotieactie te maken voor je gebied. Al is de titel wat gezocht (gebiedenderwijs, gebiedwijs, gebiedenwijs…).

Van alle gebieden is een kaartje gemaakt met de namen van de omringende wegen, zodat je ze gemakkelijk kan vinden. Met pijltjes worden bushaltes en parkeerplaatsen aangegeven. De locaties en aanrijroutes (ook van bus) worden beschreven. Ook het karakter en de geschiedenis komen aan bod, evenals uiteraard flora en fauna. want het gaat om gebieden met natuurwaarden.

De hoofdstukken zijn van verschillende auteurs, allen personen die het specifieke gebied erg goed kennen. Hun persoonlijke voorkeur voor bepaalde aspecten van een gebied kan je soms ook uit de tekst proeven. Bij Coepelduynen wordt wel de zeldzame flora vermeld, maar niet dat het een paddenstoelenparadijs is. Ook geen woord over paddenstoelen in Koudenhoorn, terwijl daar toch heel wat bijzondere soorten zijn gevonden.

Voor vogelaars valt er in de bollenstreek veel te beleven, ook daarvan getuigt deze enthousiaste gids. Zoals het Oosterduinse meer (zomertortel!), de Amsterdamse Waterleidingduinen en vooral de Polders Poelgeest met een rijkdom aan water- en moerasvogels en steltlopers, plus regelmatig bijzondere soorten.

Deze gebiedswijzer is heel informatief voor degenen die van rust, flora en fauna in de bollenstreek willen genieten. Mooi uitgevoerd en met talrijke foto’s.

AdG, 28 november 2014