Schedels

Schedels 

Auteur
Simon Winchester

Foto’s
Nick Mann

Schedelverzameling
Alan Dudley

Uitgave
Tirion Natuur 2014
256 pagina’s, 26 x 26 cm, harde omslag
ISBN 978 90 5210 950 3
€ 29,99

Oorspronkelijke titel
Skulls
Black Dog & Leventhal, New York 2012

Schedels

Meer dan 300 verschillende dierenschedels van amfibieën,
vogels, vissen, zoogdieren en reptielen

‘Schedels’ is geen boek om zonder handschoenen aan te pakken. Niet omdat de schedels nog vies zouden zijn. Nee, het boek is schitterend uitgevoerd op zwart papier (komen de afbeeldingen beter tot hun recht), en bij het doorlezen -of bladeren is het onvermijdelijk dat je vingerafdrukken daarop zichtbaar worden.

Dus met witte handschoentjes aan het boek bekeken, want het is meer een kijk- dan een leesboek. Mooie foto’s die een dwarsdoorsnede geven van de gewervelde (geschedelde) dieren. Overigens hebben slechts 58.000 van de tientallen miljoenen dieren op aarde een schedel, dat is nog geen eentwintigste deel.

Honderden mooie platen van tal van vogels, ook in ons land voorkomende soorten als buizerd, steenuil, slobeend, kluut en zoogdieren als ree, vos, otter, wezel, haas en de mens natuurlijk. Verreweg de meeste foto’s zijn gemaakt van schedels uit de collectie van de Engelsman Alan Dudley. Hij beschikt met tweeduizend schedels over de grootste particuliere verzameling.

Schedels zijn op talloze manieren aangepast aan de omstandigheden, denk maar aan die van spechten, vechtende herten tijdens de bronst, albatrossen die van grote hoogte in zee duiken. Aan de vorm van een schedel kunnen deskundigen zien wat de leefwijze van het dier was en wat zijn leefomgeving was.

Ook kaak, tanden en snavels behoren tot de schedels. Als mensen hun tanden laten zien, lachen ze en ga je naar ze toe. Als dieren hun tanden laten zien, kan je beter snel wegwezen. De variatie aan snavels is enorm groot, ze zijn gemaakt om elke denkbare functie te kunnen vervullen. Snavels met filters, met zeven, naalden, pincetten, helmsnavels, boorijzers, gekromd, plat.

Dit is een fraai vervaardigd, leerzaam boek. Bij de foto’s staat voldoende informatie over de schedels. Jammer dat de afmetingen niet vermeld zijn, dat zou zeker bij onbekende soorten als vleksnavelpepervreter of woeste drieklauw wat meer duidelijkheid over de soorten hebben gegeven.

AdG, 4 augustus 2014