Vogels kijken op Lesbos

Vogels_kijken_op_Lesbos1

Auteur
Luc Hoogenstein

Cartografie
Studio Flip

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2014
160 pagina’s, 14 x 21 cm
ISBN 978 90 5011 455 4
€ 19,95

Vogels_kijken_op_Lesbos2

Vogels kijken op Lesbos

De beste vogelplekken – Gedetailleerde kaarten
Fotografietips – Met complete checklist

Nu een natuurreisgids over Lesbos in de vermaarde serie Crossbill Guides op zich laat wachten, is vogelaar/fotograaf Luc Hoogenstein handig in dat gat gedoken met een heel aardige gids over dit vogel- en natuurrijke Griekse eiland.

Lesbos ligt in de Egeïsche Zee bij Turkije en is iets groter dan de provincie Utrecht. Door de ideale ligging van het eiland zijn er maar liefst 310 vogelsoorten vastgesteld – en daar komen vogelaars op af als gieren op aas.

Kennelijk speelt ook hier wangedrag van fotografen een rol, anders zou Hoogenstein niet enkele malen zijn afkeuring hebben laten blijken over het afspelen van geluiden om vogels te lokken. Zeker in de broedtijd kan dat dramatische gevolgen hebben.

Behalve slecht te lezen paginanummers (is een detail) is het een positief boek, met prachtige foto’s, met een bespreking van de zestien beste vogelplekken op het eiland. Trouwens, geheel Lesbos is een natuurparadijs, met veel bloemen en insecten, vijftig soorten vlinders, veertig soorten libellen en vele andere diersoorten.

De kaarten verdienen een aparte vermelding. Die zijn heel levendig gemaakt, duidelijk, met uiteraard de wegen ingetekend, met daarbij parkeerplaatsen bij goede kijkpunten, en de precieze locaties waar je de meeste kans hebt op bepaalde soorten. Die staan met naam en toenaam in de tekeningen.

De gids is een complete reisgids voor vogelliefhebbers, met opgave van geschikte hotels en restaurants en met links naar organisaties over fietsen of wandelen op Lesbos en andere praktische informatie. Met als slot een streeplijst van al die fraaie vogels: met een beetje geluk kan je 150 tot 180 soorten in één week aankruisen!

AdG, 7 juli 2014