Spanish Pyrenees and Huesca

Spanish_Pyrenees.jpg


Schrijvers
Dick Hilbers en Kees Woutersen

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2012,
i.s.m. Crossbill Guides Foundation
en Wild Guides
256 pagina’s, 15 x 21 cm
ISBN 978 90 5011 382 3
€ 24,95


Spanish Pyrenees
and Steppes of Huesca – Spain

 

Er is een nieuw deel verschenen in de intussen illustere Engelstalige reeks Crossbill Guides. Ook deze uitgave, die de natuur behandelt van de Spaanse Pyreneeën en de Steppen van Huesca, sluit naadloos aan op eerdere delen.

Zo wordt eerst de ecologie van het behandelde gebied beschreven. Daardoor leert de lezer hoe bodemgesteldheid, klimaat, geschiedenis, menselijke invloed, soort begroeiing en dergelijke in elkaar zitten, voordat men in het praktische deel wegwijs wordt gemaakt over de mooiste plekjes, hoe daar te komen en welke flora en fauna je er kunt verwachten, met veel aandacht voor de vogels.

Het is duidelijk de bedoeling van de schrijvers dat je het gebied eerst leert begrijpen voordat je uitgelegd krijgt wat er te zien is. Wandelen, fietsen of autorijden krijgt op die manier een enorme meerwaarde. Je begrijpt hoe het gebied ontstaan is, wat de bijzonderheden zijn, waarom bepaalde flora en (avi)fauna juist daar voorkomen. Daardoor ga je met een andere blik van de natuur genieten. En dat alles beschreven op een pakkende en informatieve wijze.

Terug naar dit specifieke deel. De Pyreneeën en het aansluitende Huesca is een indrukwekkend natuurgebied in het noordoostelijk deel van Spanje, dat zich kenmerkt door de grote afwisseling in landschappen op een relatief beperkt oppervlak. In een dunbevolkte strook van ruim 150 kilometer vanaf de Franse grens volgen de verschillende habitats, van hoog naar laag, van koud tot warm en van nat tot zeer droog elkaar in een hoog tempo op.

Er komen veel zeer bijzondere planten en dieren voor, waaronder zelfs soorten die nergens anders ter wereld te vinden zijn, zoals de Pyreneese desman, een soort watermol. Toch heeft ook hier de menselijke invloed zijn destructieve stempel al weten te drukken. Zo is de Pyreneese steenbok het eerste zoogdier dat dit millennium wereldwijd is uitgestorven (in 2000).

Gelukkig is er nog veel over van de overweldigende natuur. Speciaal voor de vogelaars wat specialiteiten: drie gierensoorten (aasgier, vale gier en lammergier), alpenheggenmus, rotskruiper, blauwe en rode rotslijster, zwart- en witbuikzandhoen, alpenkraai en –kauw, zwarte tapuit, grijze gors, citroenkanarie en veel leeuweriksoorten (waaronder de kalanderleeuwerik en de kleine kortteenleeeuwerik).


Roland Klingers, 13 februari 2012