Tussen tulpen en de zee

Tussen_tulpen_zee.jpg

Auteurs
Jelle van Dijk, Peter Spierenburg
en Hans van Stijn

Foto’s
Jan Hendriks, René van Rossum e.a.

Uitgave
Vereniging voor Natuur- en
Vogelbescherming Noordwijk
, 2011
368 pagina’s, 22 x 30,5 cm, harde omslag
ISBN 978 90 805308 0 5
€ 25
Kortingsactie via de vereniging

 

Tussen tulpen en de zee

Vogels van de Duin- en Bollenstreek

Bij eerder recensies heeft Vogeldagboek vastgesteld hoe razend knap het is als lokale of regionale vogelwerkgroepen een boek weten samen te stellen over de vogelwereld in hun gebied. Er zijn heel fraai uitgevoerde boekwerken verschenen met een schat aan informatie.

In diezelfde categorie valt ‘Tussen tulpen en de zee’ van de Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk dat gaat over de duin- en bollenstreek van Katwijk-Noord via Noordwijk en Noordwijkerhout tot De Zilk. Een voor vogelaars en andere natuuraanbidders bijzonder aantrekkelijk en afwisselend gebied van strand, duinen, bloembollenland, weiden en landgoederen. Rond Noordwijk zijn in de loop van vele jaren in totaal 333 soorten waargenomen en 112 broedsoorten geteld.

Er zijn uit dit gebied veel gegevens over vogels uit oude(re) tijden beschikbaar gebleven, in 1979 en 1989 al eerder gebundeld in boeken. Ze getuigen van een rijke historie. Het nieuwe boek bouwt hierop voort met informatie uit de laatste twee decennia, waarin het tellen van (zee)trekvogels en het noteren van waarnemingen en het fotograferen een enorme vlucht hebben genomen.

Dat blijkt wel uit de fraaie uitgave. Een zeer stevig boek met veel prachtige foto’s en tal van tabellen en grafieken op mooi papier. Dat maakt ‘Tussen tulpen en zee’ niet alleen interessant voor lokale vogelaars, maar voor alle vogelliefhebbers (bovendien voor een zeer ‘nette’ prijs). De vogelaars uit dit duingebied staan bekend om hun deskundigheid en dat valt goed te merken. Behalve lokale gegevens wordt over veel vogelsoorten boeiende en leerzame informatie verstrekt.

Begin 2012 wordt het Jan Verwey Natuurcentrum, genoemd naar de vermaarde Noordwijkse bioloog Jan Verwey, in de Bibliotheek Bollenstreek in Noordwijk-Binnen ondergebracht. Daar zal dit boek ongetwijfeld een vooraanstaand plekje krijgen, want dat is het, met groot respect voor de samenstellers, meer dan waard.


AdG, 2 januari 2012