Onmogelijke liefdes

Onmogelijke_liefdes.jpg


Auteur

Jennifer S. Holland

Uitgave
Tirion Natuur 2011
210 pagina’s, 18 x 20,5 cm
ISBN 978 90 5210 807 0
€ 14,95

Oorspronkelijke titel
Unlikely Friendships
Uitgave Workman, New York

Onmogelijke liefdes
47 opmerkelijke verhalen uit het dierenrijk

Dierenvriendschappen, zoals tussen de huisdieren kat en hond, komen vaak voor. Vriendschappen tussen dieren die geen verwantschap met elkaar hebben, zijn veel zeldzamer. Maar ze zijn er wel, en ze zijn soms heel bijzonder.

In het boek ‘Onmogelijke liefdes’ worden niet alleen voorbeelden van uitzonderlijke relaties tussen dieren gegeven, maar wordt ook ingegaan op het verschijnsel ‘genegenheid’ in de dierenwereld. Waarbij het duidelijk is dat dieren van verschillende soort meestal ´iets´ met elkaar krijgen in gevangenschap, als ze jong zijn of onder uitzonderlijke omstandigheden waarbij ze elkaar nodig hebben.

Al heel lang wordt gediscussieerd over de vraag of dieren emoties hebben die verwant zijn aan die van mensen. Als wij het fijn vinden om voor onze kinderen te zorgen, waarom zouden andere soorten zich daar niet goed bij voelen? Al is het in het geheel niet duidelijk langs welke emotionele lijnen dieren zich met elkaar verbonden voelen. Bijzonder boeiend onderwerp!

De koikarper en de golden retriever ‘neuzen’ met elkaar. Waarom? Ziet de koi in de hond mogelijk ‘iemand’ die voedsel kan komen brengen? En is de hond gewoon nieuwsgierig? Logischer zijn de bijna vijftig verhalen over onverwachte vriendschappen als er aspecten als moederliefde een rol spelen, of warmte bij elkaar zoeken in stressvolle omstandigheden zoals de jonge rode lynx en het reekalf na een enorme bosbrand.

Het boek staat vol met voorbeelden waarbij dieren die normaal als ‘kat en hond’ met elkaar omgaan, elkaar opzoeken: aap en duif, gorilla en kitten, ijsbeer en sledehond, de olifant met het schaap, en de op tv vaak vertoonde koppel leeuw en spiesbok. Zou de behoefte aan een goede vriend niet alleen maar iets menselijks zijn?

Aardig boek om te lezen. Er staan foto’s van de beschreven vriendschappen in, lijkt me daarom ook geschikt als ‘vertelboek’ voor kinderen.


AdG, 23 november 2011