Beleef BUITEN

Beleef_Buiten.jpg

Redactie
Daan Schoonhoven e.v.a.

Ontwerp en vormgeving
Arno ten Hoeve

Uitgave
Uitgeverij Birdpix 2011
156 pagina’s, 23 x 23 cm, harde omslag
ISBN 978 90 79588 00 8
€ 24,90
verkrijgbaar via boekhandel en via internet

´De natuur begint
bij uw eerste stap buiten de deur´

Nederlandse natuur verrassend in beeld gebracht
Beleef BUITEN

Mede door het betaalbaar worden van geavanceerde fotoapparatuur en het daardoor sterk groeiend aantal (amateur-)fotografen, rolt het ene na het andere mooie natuurfotoboek van de drukpers.

De uitgevers proberen elkaar naar de kroon te steken door telkens iets anders te bedenken om hun producten zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Het boek Beleef BUITEN borduurt wat formaat betreft voort om de succesvolle serie vogelboeken van Birdpix (dezelfde uitgever) maar heeft de inrichting van het boek op een speelse manier vernieuwd.

In de Birdpix-boeken staan op twee pagina’s één grote foto, een verhaaltje van de fotograaf over het ontstaan van de foto, wat informatie over de vogel en de gebruikte apparatuur en camera-instellingen.

In Beleef BUITEN zijn de pagina’s bijna volledig met foto’s gevuld. De teksten zijn veel korter, informatief, met hier en daar een gedichtje of een andere leuke tekst. De vele honderden foto’s spelen de hoofdrol: paginagrote foto’s, twee of drie foto’s, soms zelfs zestien fotootjes per bladzijde, elke volgende pagina is een verrassing.

Dat was ook de bedoeling van de samenstellers: de natuur op een verrassende manier in beeld brengen. Dat kan natuurlijk als je uit de databases van de beide pix-sites (Birdpix en Nederpix) uit honderdduizenden foto’s kan kiezen (wat een klus zal dat geweest zijn!) en vervolgens met een flink aantal enthousiaste mensen aan de slag gaat. Wat uiteindelijk leidde tot het gebruik van vele honderden foto’s van 150 fotografen.

Uiteraard staan er foto´s van vogels in, maar vooral planten, insecten, landschappen, zoogdieren; een bont scala. Beleef BUITEN is een prachtige uitgave van een collectieve samenwerking geworden. Eindredacteur Daan Schoonhoven, de inspirator van Birdpix en Nederpix, kan trots op dit boek zijn.

AdG, 16 november 2011