Waarom de koolmees een stropdas draagt

Waarom_de_koolmees_een_stropdas_draagt.jpg

Schrijver
Els Baars

Foto’s
Mike Melis en Els Baars

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2011
144 pagina’s, 22,5 x 14,5 cm
ISBN 978 90 5011 400 4
€ 12,95

Waarom de koolmees een stropdas draagt

Verhalen over dieren en planten in en om het huis

Liefde voor de natuur. Hoe breng je dat iemand bij? Natuurgidsen van de IVN willen hun verhalen over de natuur nog wel eens verlevendigen met een sprookje, mythe of verhaal over een plant of een dier.

De veel te vroeg overleden IVN’er Henk Merts publiceerde veel van dat soort verhalen op zijn website. Van een andere natuurgids van de IVN-Leiden, Els Baars, is nu een tweede verhalenbundel vol met sprookjes, verhalen en legenden verschenen: ‘Waarom de koolmees een stropdas draagt’. Eerder verscheen van haar hand ‘Natuurverhalen’.

Vertellen is de oudste vorm van informatieoverdracht. Een verhaal goed vertellen is een kunst op zich. Die kunstvorm raakt steeds verder in vergetelheid door de komst van boeken, films en de computer. Dat is jammer, want een goed verhaal zet mensen aan het denken en prikkelt de fantasie. Els Baars wil met haar natuurvertellingen, voor te dragen tijdens natuurwandelingen, de mensen met andere ogen naar plant of dier laten kijken.

Uitgangspunt van een natuurvertelling is dat het een illustratie is van het uiterlijk, het gedrag, de naam of bepaalde kenmerken van een plant of een dier. Daarna zijn de luisteraars volgens de schrijfster meer ontvankelijk voor aanvullende (echte) informatie. Daarom is in dit boek steeds na ieder verhaal een informatieblokje over de plant of het dier opgenomen.

Zelf heb ik geen verzonnen verhaal nodig om te genieten van al het moois dat de natuur ons te bieden heeft. Daarvoor is de natuur zelf al verrassend genoeg. Voor al diegenen die zulke steun wel kunnen gebruiken, of die gewoon gek zijn op verhalen, is er dit aardige boekje.


Ronald Klingers, 27 oktober 2011